Tampereella ei saa iltaisin opiskelijaruokaa, vaikka muissa kaupungeissa saa – kysyimme, miksi
Monessa isossa kaupungissa opiskelijaruokaa tarjotaan myöhäiseen iltaan asti, mutta Tampereella ei. Visiiri kysyi, miksi.
Teksti: Stefan Leppänen
Kuvitus: Arsi Keva
Kelan tukemaa opiskelijalounasta saa myydä joka päivä kello 10–20, mutta Tampereella suurin osa opiskelijaravintoloista sulkeutuu jo paljon aikaisemmin.
Keskustakampuksen Alakuppilasta saa paninilounaan kello 17.30 asti maanantaista torstaihin. Hervannan Café Konehuone ja Tamkin Campusravita tarjoilevat monipuolisempaa lounasta kello 17 asti.
Myöhäisempää opiskelijalounasta kaipaava joutuu pettymään – tai matkustamaan toiseen kaupunkiin.
Esimerkiksi Helsingissä Kaivopihan Unicafe tarjoilee lounasta joka arkipäivä 19.45 asti, Jyväskylässä Rentukka seitsemään ja Turussa Assarin ullakko kahdeksaan.
Helsingissä korkeakouluopiskelijoita on toki selvästi eniten, mutta Tampere, Turku ja Jyväskylä ovat opiskelijamääriltään melko tasoissa.
Miksi tamperelaisia syrjitään?
Koronan jäljet näkyvät yhä
Juveneksen aluejohtaja Anne Kopra-Rittolan mukaan syy suppeampiin aukioloaikoihin juontaa juurensa osin korona-aikaan.
Etäopetus ja muut rajoitukset tyhjensivät kampukset, eivätkä opiskelijat ole täysin löytäneet takaisin, Kopra-Rittola sanoo. Hän arvelee, että pandemian myötä opiskelijat alkoivat viettää enemmän aikaa kotona ja tehdä koulutöitä yksin tai verkossa.
Kopra-Rittola vastaa Juveneksen Itä- ja Länsi-Suomen ravintolatoiminnoista. Hänen mukaansa sama ilmiö näkyy myös muualla.
”Meidän täytyy nähdä, että kysyntää olisi, ettei me olla siellä odottamassa asiakkaita.”
Juvenes sulki useita toimipisteitä koronan myötä, eikä kaikkia ole avattu uudelleen. Tällä hetkellä yhtiöllä on kahdeksan ravintolaa tai kahvilaa Tampereen korkeakoulujen kampuksilla.
Päätalon YO Ravintola, tuttavallisemmin Juve, palveli ennen koronaa viiteen, Alakuppila puoli seitsemään ja Konehuone seitsemään. Kaikkien aukioloajoista on siis kadonnut vähintään tunti.
Korona ei kuitenkaan selitä kaikkea. Kopra-Rittola ei osaa antaa vastausta siihen, miksi juuri Tampere erottuu isojen opiskelijakaupunkien joukosta; miksi juuri täällä opiskelijat eivät näytä viihtyvän kampuksilla iltaisin.
Juvenes ei joka tapauksessa sulje pois aukioloaikojen pidentämistä.
”Toki me haluamme vastata kysyntään, jos sitä on”, Kopra-Rittola sanoo.
Ravintolat käyvät säännöllisesti keskusteluja myös korkeakoulujen johdon kanssa.
”Meillä kaikilla, niin korkeakouluilla, tilojen omistajilla, kun palveluiden tuottajilla, on sama päämäärä saada kampukset viihtyisiksi ja houkutteleviksi, jotta siellä hengailtaisiin ja tehtäisiin ryhmätöitä yhdessä”, hän sanoo.
Tampereen kampusten viihtyisyys tosin jakaa varmasti mielipiteitä. Esimerkiksi keskustakampus koostuu suurilta osin kolkoista käytävistä ja tiloista, jotka eivät varsinaisesti houkuttele jäämään hengailemaan luentojen jälkeen.
”Tällä hetkellä mennään näin, mutta ollaan kuuntelevin korvin. Kuuntelemme tietysti asiakaspalautteita ja -toiveita. Emme tyrmää laajempia aukioloja, jos niille löytyy käyttäjiä”
Juveneksen aluejohtaja Anne Kopra-Rittola
Ruokaa saa taas lauantaisin
On aukioloaikoja asteittain pidennettykin. Vuoden alusta asti YO Ravintola on pitänyt ovensa säännöllisesti auki myös lauantaisin, niin kuin ennen koronaa.
Kopra-Rittola ei voi kertoa tarkkoja lukuja, mutta hänen mukaansa lauantain aukioloa kannattaa jatkaa nykyisillä asiakasmäärillä.
”Ei varmasti olla niillä lukemilla kuin ennen koronaa, muttei niin sanotusti veitsen terälläkään.”
Pelkästään keskustakampuksella ravintoloita pyörittää kolme eri toimijaa. Jokaisen tuskin kannattaakaan pitää oviaan auki myöhään.
”Vaikka olemme kilpailijoita, käymme keskenämme vuoropuhelua, että kuinka loma-ajat turvataan, että aina joku palvelee”, Kopra-Rittola sanoo.
Aukioloaikojaan on pidentänyt myös keskustakampuksen Linna. Viime lukuvuonna ravintola tarjoili lounasta pääsääntöisesti kahteen, nykyisin puoli viiteen.
Linnan ravintolapalveluita hoitavan Sodexon viestintäjohtaja Mira Perander kertoo, että aukioloaikoja pidennettiin kasvaneen kysynnän ja opiskelijoilta tulleiden toiveiden vuoksi.
Ei paluuta entiseen?
Kopra-Rittola ei usko, että opiskelijat viettäisivät enää aikaa kampuksilla samaan tapaan kuin ennen.
”Koronaa edeltävään aikaan ei ole paluuta.”
Viime vuonna Tampereen ravintoloiden ruokailijamäärät kääntyivät jopa laskuun syyslomaviikon jälkeen. Nyt jännitetään, käykö tänä vuonna samoin.
Juvenes kartoittaa opiskelijoiden toiveita muun muassa vuosittaisilla asiakastyytyväisyyskyselyillä. Niiden ulkopuolellakin palautetta voi jättää ravintolapäälliköille tai happy or not -laitteiden kautta.
”Tällä hetkellä mennään näin, mutta ollaan kuuntelevin korvin. Kuuntelemme tietysti asiakaspalautteita ja -toiveita. Emme tyrmää laajempia aukioloja, jos niille löytyy käyttäjiä”, Kopra-Rittola sanoo.