Mitä vittua?! Miksi yliopiston valmistujaisjuhliin mahtuu niin vähän ihmisiä?

Teksti: Iikka Sorvali

Valmistuneita opiskelijoita kävelemässä Hervannan kampuksella.
Kuva: Aki Tulikari / Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto järjestää valmistuville juhlat lukukausien päätteeksi, mutta juhlapaikkoja on vain murto-osa valmistuneiden määrästä. Juhla on suunnattu ensisijaisesti ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneille, joita oli viime keväänä yli 1 200.

Kevään juhlassa paikkoja oli Hervannassa 150 ja keskustassa 250.

Miksi valmistuneiden juhlien paikkamäärät ovat olleet niin rajattuja, Tampereen yliopiston tapahtumatuottaja Kyösti Koskela?

Yksinkertaisesti siksi, että kun jokainen valmistunut voi tuoda kaksi läheistä mukanaan, sali tulee täyteen. Se on ihan tilakysymys.

Onko ihmisiä jäänyt ilman juhlapaikkaa?

Ei minun mielestäni. Viime keväänä kävi ensimmäistä kertaa koronan jälkeen niin, että Hervantaan eivät mahtuneet kaikki, mutta he mahtuivat keskustakampukselle seuraavana päivänä.

Onko valmistuneita siis joutunut menemään juhlaan eri kampukselle kuin sille, missä he opiskelivat?

Ei voi sanoa niin, että “on joutunut”. Oli vapaasti valittavissa, missä halutaan juhlia, ja sekä Hervannassa että keskustassa oli ihmisiä, jotka ovat opiskelleet eri kampuksilla. Se oli helppo huomata teekkarilakeista ja niiden puutteesta.

Eiköhän me kaikki kuoharia saada.

Miten aiotte kehittää juhlien järjestelyjä?

En osaa vielä tarkkaan sanoa. Rehtoraatista on tullut kokouskutsu ja menen mielenkiinnolla kuuntelemaan, mitä he haluavat, niin toteutetaan se sitten.

Jos paikkamäärät kasvavat, riittääkö yliopistolla jatkossakin rahat kuohariin?

(Nauraa.) Lisäys ei varmastikaan ole niin suuri, ja se varmaan jakautuu eri päiville. Siinä vaiheessa tarjoilijoiden määrä olisi se isompi kulu. Eiköhän me kaikki kuoharia saada. Yliopiston tarkoitus on, että kaikki pääsevät juhlimaan valmistumistaan.

Rehtoraatin koolle kutsumassa kokouksessa 2.9. päätettiin Koskelan mukaan tehdä selvitys juhlajärjestelyjen kehittämistarpeista. Selvityksen tuloksiin palataan hänen mukaansa loppuvuodesta.