Et ymmärrä tavallisten ihmisten elämää, journalistiikan uusi työelämäprofessori Laura Saarikoski

Teksti: Iikka Sorvali

Antti Yrjönen / Tampereen yliopisto

Entinen Helsingin Sanomien syventävien sisältöjen päätoimittaja Laura Saarikoski on valittu Tampereen yliopistoon journalistiikan työelämäprofessoriksi lukuvuodelle 2024–2025. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana.

1. Työelämäprofessuurisi pääteema on kannattavan journalismin tekeminen Suomessa. Se on kaunis ajatus.

Se on paitsi kaunis ajatus, myös todellisuutta. Valtaosa yksityisestä mediasta Suomessa on kannattavaa, mutta kannattava journalismi digiaikana on erilaista kuin se oli 20 vuotta sitten. Siksi on hyvä opiskella sellaista, mikä auttaa sen tekemisessä, koska taloudellinen riippumattomuus on journalistisen riippumattomuuden edellytys.

2. Valmistuit Tampereen yliopistosta vuonna 2006. Ennen kaikki oli paremmin; nykyään yliopistot ovat vain tutkintotehtaita.

(Nauraa.) Ennen ei todellakaan ollut paremmin. 1990-luvulla laman seurauksena oltiin todella huolestuneita siitä, työllistytäänkö vai ei. Jätin silloin opintoni kesken toisen vuoden syksyllä saadessani osa-aikaisen työpaikan Hesarista. Luulen, että nykyään opiskelijat eivät jätä opintojaan kesken ja muuta toiselle paikkakunnalle osa-aikaisen työpaikan takia.

Sitä paitsi Tampere on aivan huimasti parempi kaupunki kuin se oli silloin ankealla 90-luvulla.

3. Olet valmistautunut tulipunaisten journalistiikan opiskelijoiden opettamiseen kaivamalla Marxin hyllystä.

En tiedä vielä mihin suuntaan yliopistolla halutaan muuttaa maailmaa, koska olen tullut tänne vasta äsken. Olen sitä mieltä, että Marxin lisäksi olisi hyvä aina lukea vähän tuotantotaloutta, koska se auttaa työllistymisessä.

4. Suomalaiset luulevat ymmärtävänsä Yhdysvaltoja, mutta eivät todellisuudessa tiedä maasta juuri mitään.

Suomalaiset ymmärtävät Yhdysvaltojen rannikoita. Kieltämättä suomalaisilla on suuri musta aukko Keski-Lännen suhteen, eikä se mitään koska sellainen aukko on aika monilla rannikoiden amerikkalaisillakin. Kun olin Amerikassa kirjeenvaihtajana ja kävin Trumpin vaalitilaisuuksissa Ohiossa tai Länsi-Virginiassa, washingtonilaiset naapurini kysyivät minulta, olenko koskaan tavannut Trumpin kannattajaa, ja voisinko kertoa heille, millainen sellainen on.

5. Olet Oxfordissa opiskellut mediatalopamppu, etkä ymmärrä tavallisten ihmisten elämää.

On totta, että kun on media-alan johtotehtävissä, ei tule käytyä keikoilla ja juteltua ihmisten kanssa niin paljon kuin toimittajana. Journalismissa paras ja kiinnostavin työ on toimittajan työ, koska silloin pääsee kuulemaan sellaisia elämänkohtaloita, mitä ei pystyisi toimistossa istuessa kuvittelemaankaan.