Kommentti: Paidia muistuttaa Wallsin ajasta

Teksti: Iikka Sorvali

Tampereen yliopiston nykyinen rehtori Keijo Hämäläinen peri edeltäjältään vaikean tilanteen. Nyt, yli vuosi virkaanastumisen jälkeen, näyttää siltä, että Hämäläinen ei ole keksinyt ratkaisua ongelmaansa.

Tampereen yliopistoyhteisössä velloo tyytymättömyys, jota kuvastaa monen opiskelijan suhtautuminen Paidiaan. Nokia Areenan tila on monen mielessä jäänne Hämäläisen edeltäjä Mari Wallsin paikoin koomisille tasoille kohonneesta innovaatiopöhinästä.

Monet muistavat pienten tulipalojen lisäksi Wallsin ja hänen johtoryhmänsä suhmuroinnin tila- ja yt-asioissa. Wallsin aika on jättänyt yliopistoyhteisöön traumoja. Ne näkyvät edelleen sekä epäluuloisuutena uusia hankkeita (kuten Paidiaa) kohtaan että kampuksilla järjestettävinä mielenosoituksina.

Välillä epäluuloisuus on mennyt liiallisuuksiin. Viimeisin esimerkki saatiin muutama viikko sitten, kun jyväskyläläinen aktivistiryhmä väitti virheellisesti, että rehtorineuvosto Unifi olisi kieltänyt yliopistojen valtaukset valtakunnallisesti. Unifilla ei ole valtaa tehdä tällaisia päätöksiä, mutta tieto ehti herättää suuttumusta Tampereellakin ennen kuin se korjattiin.

Kuten selvityksemme Paidian kustannuksista osoittaa, joskus totuus ei ole niin dramaattinen kuin voisi luulla. Avoimella ja rehellisellä keskustelulla voitaisiin välttää spekulaatiota ja ehkä joitain konfliktejakin. Se, että yliopistolla on jatkuvasti mielenosoituksia, on seurausta tämän avoimuuden ja rehellisyyden puutteesta.

Se on myös merkki siitä, että rehtori Hämäläinen on epäonnistunut Wallsin kauden traumojen parantamisessa.

Paidia on yliopiston pöhinätila Nokia Areenalla, eikä moni tiedä siitä mitään – selvitimme, paljonko tila maksaa ja mitä siellä tapahtuu.