Kyynelsilmiä ja kirosanoja – Visiiri vieraili syksyn tulisimmassa tapahtumassa

Kymmenen siipeä ja kymmenen erilaista chilikastiketta. Scoville-haaste ei sovi vauvasuille.

Teksti: Hanna Eskelinen

Kuvat: Elna Rikkinen

”Tämä on pahin haaste, mihin olen osallistunut”, sanoo Elli Okanen. Vieressä Ville Korhonen.

You can also read this article in English here.

Kiroan mielessäni kaikki elämänvalintani ja sen, että suussani on tuntoaisti. Tuska saa minut hengittämään raskaasti ja vääntelehtimään. Suussani kapsaisiini-niminen kemiallinen yhdiste vaikuttaa limakalvojen aistihermosoluihin, ja monimutkaisen kemiallisen prosessin seurauksena aistin kapsaisiinin aiheuttaman stimulaation kipuna ja poltteena suuni limakalvoilla.

Lyhyesti sanottuna: olen syönyt chiliä.

En ole suinkaan syönyt chiliä huvikseni, vaan olen Hervannassa Bommarissa syyskuisena viikonloppuna vierailemassa International Teekkari Guild INTO:n tulisessa Scoville Challenge -haasteessa. Neljättä kertaa järjestettävässä tapahtumassa osallistujat maistelevat INTO:n jäsenten tekemiä chilikastikkeita kanansiipien päällä. Rasteja haasteessa on yhteensä kymmenen, ja osallistujat saavat onnistuneesta suorituksesta makuelämysten lisäksi haalarimerkin.

“Tiedän tehneeni kaiken oikein, kun porukka kiroaa minut. Aikaisemmin osallistujat ovat hyvässä hengessä toivoneet minulle kurjaa kohtaloa ja kuolemaa.” – Rupesh Majhi

Maistamani kastike on haasteen kahdeksas ja sopivasti nimetty Cleanse your soul, jonka tekijä Rupesh Majhi myhäilee selvästi tyytyväisenä chilinsä aiheuttamille fyysisille reaktioille.

Rupesh-kastikkeella voi puhdistaa sielunsa – mutta millä hinnalla?
Jimi Miettunen oli tyytyväinen, koska sai viimein ruokaa, jossa on makua.

“Tiedän tehneeni kaiken oikein, kun porukka kiroaa minut. Aikaisemmin osallistujat ovat hyvässä hengessä toivoneet minulle kurjaa kohtaloa ja kuolemaa. Tällä kertaa käytin omassa seoksessani kahdeksaa erilaista chiliä, muun muassa Carolina Reaperia ja Scorpionia”, Majhi kertoo.

Mainitut chililajikkeet, Smoking Ed’s Carolina Reaper ja Trinidad Moruga Scorpion, ovat maailman tulisimpia chilejä. Niiden arvot chilien tulisuutta mittaavalla Scoville-asteikoilla ovat 1 569 383 ja 2 009 231 scovillea.

Vertailun vuoksi monille tutun habaneron tulisuus on noin 350 000–580 00 scovillea ja tabascon noin 50 000 scovillea. Chilin scoville-arvo saadaan sekoittamalla murskattuun chiliin sokerivettä kunnes chilin polte ei tunnu. Esimerkiksi habaneron tulisuuden laimentamiseen vaaditaan 1 000 litraa sokerivettä.

Tuskaa ja euforiaa

Poltteen lisäksi chili voi aiheuttaa jopa korvakipua ja kuulon hetkittäistä alenemista. Chilin syönnin jälkeen huomaa helposti, että nenä vuotaa ja kasvot punoittavat. Chilin syöminen voi myös aiheuttaa oksentelua, vilunväristyksiä ja ripulia.

Scoville-haasteen tarjoilujen scovillearvot eivät ole selvillä, mutta osallistujien tuskaisista ilmeistä ja kyynelehtivistä silmistä päätellen potkua tuntuu löytyvän.

Robotiikkaa ensimmäistä vuotta opiskeleva Jimi Miettunen vastaa klassiseen miltä nyt tuntuu -kysymykseen heti haasteesta selvittyään.

”Tuntuu hyvältä, koska sai röörit auki ja viimein ruokaa, jossa on makua”, Miettunen kertoo.

Ajattelen itse, että syömäni ruuan ei kuulu sattua, joten ihmettelenkin, miksi kukaan haluaa tällaista harrastaa. Haasteeseen osallistujia vaikuttaa yhdistävän halu ylittää itsensä. Chilin syömisen jälkeen voi kokea euforiaa, kun aivoissa erittyy muun muassa dopamiinia.

”Tämä kuulosti hauskalta haasteelta ja halusin haastaa itseäni”, Miettunen sanoo.

Elli Okanen ei vielä aamulla tiennyt osallistuvansa tapahtumaan.

”Sain lipun kaksi tuntia sitten, joten en ehtinyt valmistautua tähän mitenkään. Tämä on pahin haaste, mihin olen osallistunut, ja nyt on uskomaton fiilis”, Okanen sanoo.

Ensimmäistä kertaa haasteeseen osallistunut Joonas Koponen kertoo valmistautuneensa haasteeseen syömällä etukäteen närästyslääkettä. Koponen kertoo nauttineensa haasteesta ja aikoo osallistua uudestaan.

”Alkuun oli ehkä sellaisia enemmän hedelmäisiä chilejä ja loppuun selvästi tulisempia. Nyt on selvästi endorfiineja veressä, kun vähän huimaa. Mutta onneksi tämä helpottaa nopeasti. Ehdottomasti haluan osallistua tähän tulevaisuudessa”, Koponen kertoo.

Rupesh Majhin mukaan tapahtuman suosio on kasvanut vuosi vuodelta.
Soosia löytyi joka lähtöön.

Kahdeksannen rastin Majhi paljastaa, että hänen tarjoamansa chili on haasteen tulisinta, eikä sen sijoittaminen rastijonon tälle paikalle ole sattumaa.

”Jos tämä tulisin chili olisi viimeisenä, pääsisivät osallistujat heti hakemaan maitoa, joka helpottaa poltetta. Nyt he joutuvat odottamaan jonossa vielä kahta kastiketta ja chili ehtii polttaa kunnolla. Pitää olla vähän sneaky”, Majhi kertoo hymyillen.

Majhin chilin tulisuuden koki myös biologian opiskelija Priscilia Dinu.

”Kahdeksas oli ehdottomasti pahin. En tykkää tulisesta ruuasta, joten tulin tänne haastamaan itseäni”, Dinu kertoo.

Jonotuksessa pahenevan poltteen havaitsi myös materiaalitekniikan opiskelija Ville Korhonen.

”Siinä siipeä syödessä se polte ei ollut paha, mutta se pääsi pahenemaan koko ajan. Jono liikkui niin hitaasti, että polte kerkesi kunnolla tuntumaan”, Korhonen kuvaa.

Tapahtuma kasvattaa suosiotaan

Viimeisten rastien kohdalla osallistujien tuntemukset käyvät hyvin selväksi. Kasvot punoittavat ja neniä niistetään. Joku hyppii paikallaan, kun polte käy ylivoimaiseksi. Useat hikoilevat kuin suuren liikuntasuorituksen jälkeen. Ne, jotka eivät osallistuneet syömiseen, ovat naureskelevat toisten tuskaisille ilmeille aavistuksen vahingoniloisena.

En ole ikinä nähnyt niin montaa miestä yhtä aikaa kyyneleet silmissä.

En ole ikinä nähnyt niin montaa miestä yhtä aikaa kyyneleet silmissä. Omassa suussani polte on jo laantunut, mutta huomaan, että kitalakeni sekä osa kielestä ja ikenistäni ovat puutuneet.

Illan viimeisellä rastilla Tupsulan kylpyvesi -chiliä tarjoileva Chris Allan kertoo olleensa mukana perustamassa Scoville-haastetta.

”Tapahtuma syntyi hetken mielijohteessa, kun maistelimme kavereiden kanssa erilaisia mausteita. Ensimmäinen tapahtuma pidettiin syksyllä 2021”, Allan kertoo.

Rupesh Majhi kertoo, että tapahtuma kasvattaa suosiotaan joka kerta.

”Tällä kertaa myynnissä oli 100 lippua ja kaikki menivät kaupaksi. Järjestämme seuraavan haasteen Wappuna”, Majhi kertoo.

Materiaali-insinöörikillan haalareihin sonnustautunut Emil Sipinen odottaa tapahtumalta entistä tulisempaa menoa.

”Kuulin huhuja, että tällä kertaa on vielä tulisempaa kuin viimeksi Wappuna. INTO on haastanut itsensä tekemään entistä tulisempaa chiliä, niin olen täällä vastaamassa haasteeseen. Arvostan INTO:n vaivannäköä”, Sipinen sanoo.

Emil Sipisen ilme ei paljoa värähdä yhdenkään rastin kohdalla.

Sipinen saa haasteen vaikuttamaan helpolta. Kuudennen rastin chilissä oleva ananas vaikuttaa syövän poltetta. Chilin tehnyt Matthew Heath kertoo laittaneensa chiliin ananaksen lisäksi muun muassa persikkaa.

”Osallistun nyt ensimmäistä kertaa chilintekijänä”, Heath kertoo.

Vaikka Sipisen ilme ei paljon värähdä yhdenkään rastin kohdalla, ottaa hän haasteen lopussa vastaan mielellään maitoa poltetta helpottamaan. Sipinen nimesi kierroksen suosikiksi kahdeksannen rastin kastikkeen.

Chilin aiheuttama euforia on helppo huomata osallistujien helpottuneista hymyistä. Bommarin täyttää rento ja välitön tunnelma, kun osallistujien suiden pahin polte helpottaa. Monilla saattaa vielä illan ja yön aikana olla muutama kivulias hetki, kun chili jatkaa poltettaan suolistossa. Viimeisen koston chili saa toisinaan vielä vessanpöntöllä.

Oman suuni tuntoaisti palaa vihdoin täysin muutama tunti sielunpuhdistajan maistamisesta. INTO suunnittelee seuraavaa haastetta Wapuksi, joten kaltaisteni vauvasuiden kannattaa aloittaa tulisuuteen totuttautumiseen jo nyt.