Pääkirjoitus: Äänestä itsellesi kotikaupunki
Teksti: Aapo Laakso
Kuntavaalit ovat kesäkuun 13. päivä. Äänioikeutettuja niissä ovat kaikki kunnan tai kaupungin täysi-ikäiset asukkaat kansalaisuuteen katsomatta. Tampereella tämä koskee myös valtaosaa korkeakoulujen opiskelijoista.
Opiskelijalle kosketus opiskeluelämän ulkopuoliseen kaupunkiin ja sen paikallispolitiikkaan voi olla varsin ohut, ja keskusteltavat aiheet tuntua etäisiltä. Asiaa kannattaa ajatella kuitenkin vähän kauemmas. Kun valmistut, haluaisitko sinä asua Tampereella?
Helsingin vetovoima vastavalmistuneiden kohdalla on valtava. Päällimmäinen syy on luonnollisesti työtilanne. Joillakin aloilla työpaikat ovat keskittyneet Helsinkiin niin vahvasti, että muualle asumaan päätyminen on oikeastaan riski. Omistakin opiskelukavereistani löytyy pakkohelsinkiläistyneitä, joita minkään valtakunnan mannermainen urbaani syke ei kiinnosta tipan vertaa. Sinne on silti mentävä, mikäli meinaa jonkinlaista tulevaisuutta suunnitella.
Samaan ongelmaan on herätty kuntavaaleissa. Tuoreimmassa Visiirissä Silja-Riikka Seppälä kävi läpi sitä, mitä puolueet lupaavat opiskelijoille. Yksi toive toistuu halki poliittisen kompassin: valmistuneiden halutaan jäävän Tampereelle.
Tampere on iso kaupunki ja isoihin kaupunkeihin valtaosa puolueista tekee omat kaupunkikohtaiset kuntavaaliohjelmansa. Niissä käydään läpi puolueen varsinaiset poliittiset tavoitteet seuraavalle vaalikaudelle.
Vaikka kampanjoivat ehdokkaat tuovat yleensä esiin runsain mitoin omia ajatuksiaan, ovat kuntavaalit silti puoluevaalit. Vaaliohjelmasta kannattaa katsoa, onko siellä abstraktien lupausten lisäksi konkreettisia ehdotuksia asioiden muuttamiseksi, ja ovatko asiat ylipäätään sellaisia, joihin kuntapolitiikka mitenkään vaikuttaa. “Aiomme parantaa palveluiden tavoittavuutta” -muotoiset julistukset eivät anna kuvaa, että asioille oikeasti oltaisiin tekemässä mitään.
On kansalaisen velvollisuus tietää, mitä äänellään saa. Näissä vaaleissa sillä voi saada kaupungin, johon haluaa juurtua.