Millaista on rakentaa talo kuuhun? – Dippatyön mukaan se olisi mahdollista jo nyt

Teksti: Hanna Eskelinen

Kuvat: Heini Luotola

Leo Nuutisen mielestä Kuu pitäisi asuttaa.

Kuinka suojautua jopa 100 asteen kuumuudelta, auringon säteilyltä ja mikrometeoriiteilta? Millaista olisi rakentaa talo Kuuhun ja mitä kaikkea rakentamisessa pitää ottaa huomioon? Näitä kysymyksiä Leo Nuutinen käsittelee arkkitehtuurin diplomityössään. Siinä Nuutinen analysoi Kuun rakennusolosuhteita, sen erityispiirteitä ja luo oman konseptinsa Kuuhun rakennettavalle talolle ja Kuun etelänavalle perustettavalle kuuhotellille.

Idea diplomityöhön syntyi vuonna 2019 ensimmäisen Apollo-kuulennon juhlavuotena kun Nuutinen jäi miettimään, miksi Kuu ei enää kiinnosta. Idean kypsyminen aiheeksi vei puolisen vuotta. Scifi-kirjallisuuteen perehtyneelle Nuutiselle aihe tuntui luontevalta, ja kaikki muut aiheet tuntuivat Nuutisesta tylsiltä.
Nuutinen teki diplomityötään samalla, kun kävi päivisin töissä. Diplomityö täyttikin lähes kaikki arki-illat. Jälkiviisaana Nuutinen ottaisi opintovapaata työn tekemiseen, mutta muuten ei kadu mitään.

Mukavinta diplomityön tekemisessä oli visualisointi ja kuvien tekeminen.

”Kuuhun sijoittuvien kuvien tekeminen oli kivaa. Kuussa valaisuolosuhteet ovat niin erilaiset, siellä on kaunista valon ja varjon leikkiä.”

Vaikeinta diplomityössä oli Kuun olosuhteiden huomioiminen. Rakennusten on kestettävä Kuun pintaa pommittavien mikrometeoriittien osumat ja oltava täysin ilmatiiviitä. Jokainen rakentamisen vaihe pitää miettiä tarkkaan ja Kuun olosuhteet vaikuttavat kaikkeen.

”Jouduin menemään jonkun verran omien arkkitehtuuriopintojeni ulkopuolelle ja miettimään, onko tämä seikka nyt arkkitehtuurin kannalta merkittävää.”

Koska Nuutinen joutui ottamaan huomioon niin monta asiaa, on hänen työnsä vasta pintaraapaisu aiheeseen. Jokaisesta Kuun olosuhteesta voisi kirjoittaa oman opinnäytetyönsä.

Nuutisen työn keskeisin lopputulos oli, että Kuuhun voisi rakentaa talon jo nykyisellä teknologialla, joten Kuun asuttaminen olisi periaatteessa mahdollista. Rakentaminen olisi kuitenkin kallista ja hankalaa, koska kaikki rakentamiseen tarvittavat materiaalit pitäisi joko kuljettaa paikalle maasta tai valmistaa Kuussa.

”Kuu pitäisi ehdottomasti asuttaa. Sen olisi jo nyt mahdollista ja olisihan se siistiä. Kuussa olisi mahdollista tehdä myös sellaista tutkimusta, mitä maassa ei voi. Sinne voisi asentaa vaikka avaruusteleskoopin.”

Nuutinen itse ei olisi kuitenkaan haikaile Kuuhun, ainakaan vielä.

”Voisin olla työssäni suunnittelemani hotellin sadas vieras, ensimmäisenä en ole lähdössä Kuuhun asumaan.”

DIPPA

OTSIKKO: ”Talo kuuhun.”
MITTA: 101 sivua.
ALA: Arkkitehtuurin tutkinto-ohjelma.
KAUAN KESTI? Noin vuoden yhteensä, puolisen vuotta idean hauduttelua ja puolisen vuotta kirjoittelua.
JÄIKÖ TRAUMOJA? ”Ei jäänyt. En kadu mitään.”