”Kielenkäytöllä leimataan kokonaisia ihmisryhmiä” – gradu sukeltaa alamaailman historiaan
Teksti: Hanna Eskelinen
Kuvat: Heini Luotola
Nykyaikana termi alamaailma tarkoittaa kuvainnollista paikkaa, jossa rikolliset ja muu epäilyttävä aines harjoittavat hämärähommiaan lain kouran ja yhteiskunnan kahleiden ulottumattomissa. Journalistiikasta valmistunut Samuli Niinivuo tutki gradussaan alamaailma-käsitteen käyttöä mediassa. Työn keskeisimpiä teesejä on, että alamaailmaa ei tosiasiassa ole edes olemassa.
Lopputyössään Niinivuo kartoittaa alamaailman historiaa 1800-luvun teollisesta vallankumouksesta nykypäivään. Alamaailman kehitys ja määritelmät kytkeytyvät yhteiskunnallisiin muutoksiin ja taloudelliseen eriarvoistumiseen. Puhumalla alamaailmasta tai alaluokasta pystytään sivuuttamaan syyt, jotka johtavat rikollisuuteen tai köyhyyteen.
”Kielenkäytöllä suljetaan pois yhteiskunnan ja marginaaliryhmien välinen selityssuhde, eli se, mitkä yhteiskunnan ilmiöt esimerkiksi lisäävät rikollisuutta. Alamaailma on ulkopuolelta annettu nimitys, jolla leimataan kokonaisia ihmisryhmiä ilman, että nämä ihmiset pääsevät itse ääneen.”
Gradun idea syntyi, kun Niinivuo huomasi, miten lehdistössä alamaailmaa käsiteltiin yhteiskunnasta erillisenä todellisuutena. Media kuvaa alamaailman muuta yhteiskuntaa uhkaavana voimana, joka sijaitsee yhteiskunnan ulkopuolella.
”Ei ole olemassa yhteiskunnan ulkopuolisia alueita. Alamaailmaan liitetyt asiat ja ilmiöt eivät tapahdu missään erillisessä tilassa tai paikassa, ne voivat tapahtua vaikka sinun naapurissasi.”
Niinivuo aloitti gradun tekemisen vuonna 2018 ja kirjoitti sitä työmatkoilla sekä viikonloppuisin. Työ eteni hitaasti. Keväällä 2020 oli todettava, ettei gradun tekeminen onnistunut töiden kanssa ja hän keskittyi pelkästään gradun tekemiseen. Lopulta gradun aktiivinen kirjoittaminen kesti noin puoli vuotta, vuoden 2020 syksystä viime kevääseen. Viimeistelyjä myöten valmiiksi työ tuli loppuvuodesta 2021.
Graduaan Niinivuo joutui kirjoittamaan kotona, koska korona sulki yliopiston ja kirjaston. Kotona työskentely vaati itsekuria ja keskittymistä. Rakenteeltaan Niinivuon lopputyö on tavanomaista gradua tietokirjamaisempi kokonaisuus, joten tekstin tyyliin piti kiinnittää huomiota.
”Poljennon rakentaminen vei aikaa. Välillä tuijotin tyhjää sivua ja pää löi tyhjää, mutta kun tekstiä syntyi, tuli voittajaolo: minähän osaan kirjoittaa.”
Vaikka gradun kirjoittaminen kotona vaati kuria, muuttui tutkimuksen tekeminen kiinnostavaksi.
”Gradun kautta pystyin uppoutumaan siihen, miten tutkimusta tehdään ja miten eri lähteitä käytetään. Työn aikana syntyi halu tutkia asiaa lisää.”
Seuraavaksi Niinivuo aikoo pohtia, jatkaako toimittajana työskentelyä vai palaako aiheen pariin vielä jatko-opinnoissa.
GRADU
OTSIKKO: ”Paikka nimeltä alamaailma. Mikä se on ja missä se sijaitsee?”
MITTA: 107 sivua.
ALA: Journalistiikka.
KAUAN KESTI? Noin 3–4 vuotta, lopun aktiivinen vaihe noin puoli vuotta.
JÄIKÖ TRAUMOJA? ”Ehkä niitä jossain määrin jäi.”