Keskustan YTHS pääsemässä vihdoin muuttamaan
YTHS:lle on etsitty uusia tiloja jo pitkään. Kauan odotettu muutto saattaa viimein toteutua kesällä. Vanhan rakennuksen tilalle suunnitellaan asuntoja.
Teksti ja kuvat: Aapo Laakso
Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, muuttaa YTHS:n terveysasema keskustassa uusiin tiloihin tänä kesänä. Tähän asti Linna-kirjaston naapurissa sijaitsevassa tiilirakennuksessa toimineille palveluille on etsitty uusia tiloja jo pitkään.
Tiloissa sijaitsevat nykyään YTHS:n yleis- ja mielenterveyden palvelut. Lähellä muuttoa oltiin jo 2018, mutta suunnitelmat kaatuivat maalisuoralla.
Sopan ytimessä on rakennuksen omistava yhdistys Ylioppilasterveys ry. Se hallinnoi useita YTHS:n toimitiloja ympäri Suomen.
”Heidän intressinsä olisi, että nykyinen kiinteistö purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin uusi, johon me muuttaisimme takaisin”, kertoo YTHS:n keskisen alueen aluejohtaja Anna Arola-Järvi.
”Tämä on viivyttänyt asian ratkaisua suuntaan ja toiseen.”
YTHS:ää tilanteessa on sitonut Ylioppilasterveys-yhdistyksen kanssa tehty sopimus, jossa YTHS sitoutuisi palaamaan uusiin tiloihin, jotka yhdistys rakennuttaisi. Sopimus on erääntynyt useaan otteeseen, kun asia ei ole edennyt. Nyt sopimusta ei ole enää voimassa, joten YTHS on vapaa lähtemään.
Ylioppilasterveys ry:n asiamies Pauli Kivipensas kertoo, että keskustelut uudisrakentamisesta aloitettiin Tampereen kaupungin kanssa jo vuonna 2014.
Rakennushankkeen etenemistä viivästytti kuitenkin sote-uudistuksen sisään leivottu uusi YTHS-laki. Ennen lain yksityiskohtien ratkeamista ei uutta terveysasemaa ollut mielekästä lähteä rakentamaan, koska vaadittu palvelujen laajuus eikä asiakaskunnan koko ollut tiedossa. Uusi YTHS-laki tuli voimaan lopulta vuoden 2021 alusta. Lain myötä esimerkiksi ammattikorkeakoulujen opiskelijat tulivat YTHS:n palvelujen piiriin.
Tilat tiensä päässä
Vuonna 1976 tapahtui mullistavia asioita. Concorde-suihkukoneiden liikennöinti aloitettiin, rollikkaliikenne lopetettiin Tampereella ja Richard Dawkins keksi termin meemi.
Samana vuonna myös YTHS:n toiminnot siirrettiin Kalevantie 3:een, johon terveysasemalle oli remontoitu tilat. Aiemmin YTHS:n käytössä oli tiloja yliopiston sisällä, mutta ne kävivät opiskelijamäärien kasvaessa auttamattoman pieniksi.
Nykypäivään tullessa aika on ajanut Kalevantie 3:n ohi.
”Ne eivät ole esteettömät, eivätkä ne nykyaikana enää käyttötarkoitukseensa sovellu”, toteaa aluejohtaja Anna Arola-Järvi.
Vielä akuutimpi ongelma ovat tilaa jo pitkään vaivanneet sisäilmaongelmat. Arola-Järven mukaan aluehallintovirasto on asettanut rakennuksen alimman kerroksen terveydenhuollon osalta kokonaan käyttökieltoon.
”Talo on käsitykseni mukaan käyttöikänsä päässä ja meillä on paljon työntekijöitä, jotka eivät voi enää tulla sinne töihin. Työterveyshuolto on kieltänyt heitä tulemasta töihin ja he ovat käytännössä sataprosenttisissa etätöissä.”
”Henkilökunnan terveyden ja rekrytointien mahdollistamisen vuoksi olen hirvittävän iloinen, että pääsemme muuttamaan toisiin tiloihin. Opiskelijathan siellä vain käyvät, mutta meidän henkilökunta on siellä koko ajan”, Arola-Järvi sanoo.
Kolmessa vartissa hoitoon
Lehden mennessä painoon uusien tilojen sijainti pysyy vielä salaisuutena, sillä kaikissa papereissa ei ole nimiä. Sen verran voi mysteerin verhoa kuitenkin raottaa, että rautatieasemalle uudesta sijainnista ei ole pitkä matka.
”Me haimme tilaa, joka on kohtuullisen lähellä meidän nykyistä sijaintia. Se on sijaintina aika optimaalinen, koska paikalle pääsee paitsi paikallisliikenteellä, myös junalla.”
Muutto ei ole kevyt prosessi, koska terveydenhuollon tarpeisiin sopivia tiloja ei juurikaan ole valmiina, ja siksi niitä täytyy remontoida merkittävästi. Erikoistarpeista aluejohtaja Anna Arola-Järvi mainitsee muun muassa vesien ja viemäröinnin vetämisen lähes jokaiseen huoneeseen.
Tilojen valintaan vaikuttavat myös YTHS:n palveluiden saavutettavuuteen liittyvät kriteerit. Niiden mukaan yleisterveydenhoidon kohdalla omalta oppilaitokselta YTHS:lle pitäisi päästä julkisilla kulkuneuvoilla 45 minuutissa. Koska Tampereella hoidetaan myös Valkeakoskella opiskelevia Hamkin opiskelijoita, rajautuvat mahdolliset sijainnit jo matkusajan vuoksi keskustan alueelle.
Hammashoidon kohdalla matkustuksen aikaraja puolestaan on asetettu 60 minuuttiin, jonka turvin tilat voivat sijaita Hervannassa.
Tilalle asuntoja
Jo alkuperäisissä keskusteluissa Kalevantie 3:n uudisrakentamisesta kaupungin kanta oli, että tontin tehokkuutta pitäisi nostaa, eli terveysaseman oheen tulisi rakentaa myös asuntoja. Nyt kun terveysasemasuunnitelma on kuopattu, pyrkii Ylioppilasterveys ry rakentamaan paikalle asuntoja ja mahdollisesti katutason liiketilaa.
Ylioppilasterveyden asiamiehen Pauli Kivipensaan mukaan yhdistys on jättänyt kesällä 2020 kaupungille asemakaavan muutoshakemuksen. Hän arvioi, että kaupunginhallitus ottaa asiaan kantaa tänä keväänä, ja uudisrakennuksen suunnittelu lähtee etenemään.
Mikäli asiat etenevät nopeassa aikataulussa, olisi uudisrakennus käytössä jo loppuvuodesta 2024. Kalevantie 3:n alimmassa kerroksessa sijaitsee myös YTHS:n saunaksi kutsuttu saunatila, jossa on järjestetty paljon opiskelijatapahtumia. Tilojen vuokraajana toimii teekkarien urheilu- ja voimailukerho Turvoke.
Kivipensaan mukaan vuokraustoiminta voinee jatkua rakennuksen purkamiseen saakka.