Aamusta iltaan – he pitävät yliopiston ojennuksessa

Kampusten pitäminen opiskelu- ja työskentelykunnossa vaatii ison joukon ihmisiä. Rautaisia ammattilaisia löytyy niin infokopista kuin mopin varrestakin. Visiiri haastatteli heistä kahta.

Teksti: Hanna Eskelinen

Kuvat: Tatu Vornanen

Aikaisin aamulla, kun opiskelijat näkevät vielä painajaisia opintolainan takaisinmaksusta nykyisellä korkotasolla, on laitoshuoltaja jo aloittamassa työpäiväänsä. Kampusten eri rakennusten infopisteiden lasien takana istuvat vahtimestarit puolestaan tuntevat rakennukset kuin omat taskunsa. Laitoshuoltajien ja vahtimestareiden työ jää monelta huomaamatta, mutta ilman heitä yliopiston tilat ajautuisivat samanlaiseen kaaokseen kuin monien gradusuunnitelmat.

Tampereen korkeakoulusäätiö omistaa kiinteistöpalveluyritys Campustan, jolta yliopisto ostaa erilaisia palveluja. Yliopisto ostaa Campustalta muun muassa siivousja vahtimestaripalveluja. Campusta perustettiin vuonna 2009, kun silloinen Tampereen yliopisto yhtiöitti teknisten palveluiden keskuksen tarkoituksenaan tehostaa palveluitaan.

Laitoshuoltaja Erja Lehtonen ja vahtimestari Mika Lonka työskentelevät Campustan palkkalistoilla keskustakampuksen Päätalolla.

LAITOSHUOLTAJA ERJA LEHTONEN

Kuinka kauan olet työskennellyt keskustakampuksella?

Kampuksella olen työskennellyt laitoshuoltajana noin 20 vuotta. Sinä aikana olen kiertänyt käytännössä koko keskustakampuksen. Aloitin laitoshuoltajana Pinni B:stä, josta siirryin Linnaan sen valmistumisen jälkeen. Linnasta siirryin Pinni A:han, josta puolestaan siirryin tähän Päätalolle. Päätaloa olen siivonnut nyt nelisen vuotta. Olen itse halunnut vaihtaa rakennusta muutaman vuoden välein ihan vaihtelun vuoksi.

Mitä aluetta hoidat Päätalolla?

Päätalolla meitä on neljä laitoshuoltajaa, joista jokaiselle kuuluu tietty alue rakennuksesta. Minulle kuuluvat muun muassa Teatterimonttu, Radio Moreeni ja journalistiikan opiskelijoiden harjoitustoimitus sekä Juveneksen ruokala. Muutama opetusluokka kuuluu myös alueeseen.

Minkälainen on tavallinen työpäiväsi?

Laitoshuoltajien työpäivä alkaa aikaisin aamulla, ja itse tulen yleensä viiden aikaan aamulla töihin. Siivoan päivittäin oman alueeni omaan tahtiini. Työaikani loppuu iltapäivällä.

Millainen kampus on työympäristönä?

Tosi mukava. Tänne on kiva tulla, ja henkilökunta ja opiskelijat ovat mukavia.

Mikä työssäsi on parasta?

Saan hallita omaa työtäni ja työskennellä omaan tahtiin. Tiedän, mitä minun pitää päivän aikana tehdä, ja voin suunnitella päivän sen mukaan. Toisaalta siihen vaikuttaa tietysti se, että joissain tiloissa ei voi keskellä päivää käydä, vaan ne on hoidettava aamusta.

Entä mikä on kehnointa?

En osaa sanoa huonoja puolia. Pimeät syysaamut tuntuvat joskus raskailta, mutta niin ne tuntuvat varmaan muistakin. Keväisin joskus harmittaa, kun kaikki rapa tulee sisälle, mutta onneksi rapa-aika on kuitenkin aika lyhyt.

Millaisia terveisiä lähetät opiskelijoille, eli mitä haluaisit opiskelijoiden huomioivan työsi kannalta?

Ei muuta kuin että laittakaa roskat oikeaan roskikseen!

VAHTIMESTARI MIKA LONKA

Kuinka kauan olet työskennellyt keskustakampuksella?

Aloitin Kaupin kampuksella vahtimestarina alkuvuodesta 2003 ja tulin vielä samana vuonna tänne Päätalolle tekemään hallinnon autonkuljettajan sijaisuutta. Päätalon vanhemmat vahtimestarit tuumasivat, että tämähän on niin hauskan oloinen heppu, että jos se jäisikin tänne. Täällä keskustassa oli toimittajakoulutus ja silloin vielä musiikintutkimuksen laitos, ja olin työskennellyt molempien aiheiden parissa, niin Päätalo sopi minulle.

Minkälainen on tavallinen työpäiväsi?

Vahtimestarit työskentelevät kahdessa vuorossa. Meitä on täällä Päätalolla viisi, joista kaksi on aina infovuorossa. Aamuvuoro alkaa seitsemältä ja iltavuorossa ollaan yhdestä iltayhdeksään. Iltavuorolaiselle kuuluu myös lauantaivuoro ja mahdollinen sunnuntai.

Työnkuva on aika laaja, ja se on muuttunut aika paljon työurani aikana. Ennen esimerkiksi vaihdoimme lamppuja, mitä emme enää nykyään juurikaan tee. Liikkuva työ on muuttunut enemmän toimistotyöksi.

Meille kuuluvat esimerkiksi kulkukortteihin vaadittavien kuvien ottaminen ja erilaiset kulkuoikeuksiin liittyvät työt. Myös yliopiston vierasasuntojen avainten luovutukset ja vuokramaksujen vastaanottaminen kuuluvat Päätalon infolle. Lisäksi vahtimestarit auttavat luentosaleissa ilmenevissä ongelmissa.

Myös erilaiset Päätalolla järjestettävät tapahtumat työllistävät. Tapahtumissa huolehdimme esimerkiksi siitä, että opastukset tiloihin ovat kunnossa ja tekniikka pelaa.

Millainen kampus on työympäristönä?

Olen aikaisemmin ollut vahtimestarina esimerkiksi verovirastossa ja Komediateatterissa, niin onhan yliopisto vahtimestarille ihan kärkikastia. Sen takia olen täällä viihtynytkin.

Onko yliopiston valtaus vaikuttanut työhösi?

Onhan se vaikuttanut, mutta valtaajien kanssa on pystytty hyvään yhteistyöhön. Täytyy myöntää, että on valtaus ollut vähän kuormittavaa. Mutta onhan tämä valtaus varmasti jonkunlainen once in a lifetime -juttu.

Mikä työssäsi on parasta?

Tykkään henkilökorttikuvauksista. Pidän myös tapahtumista. Esimerkiksi kun kesällä täällä järjestettiin science fiction -tapahtuma Finncon, niin ilmoittauduin vapaaehtoiseksi tekemään tapahtuman viikonloppuvuoron. Kivahan täällä on töissä olla, kun täällä on fiksua ja mukavaa porukkaa.

Olen työuran aikana ollut mukana tekemässä neljääkymmentä valmistuneiden juhlaa ja kahtakymmentä lääkäriopiskelijoiden valajuhlaa, ja ovathan ne aina juhlallisia tilaisuuksia. Kun valajuhlassa nuoremmat opiskelijat esittävät Tehosekoittimen Hetken tie on kevyt -kappaleen, niin kyllä sitä liikuttuu itsekin miksauspöydän takana.

Entä mikä on kehnointa?

Tietenkin aina kismittää, kun ei joku ohjelmisto toimi tai tekniikkaa pettää. Toisaalta sitten asiakkaat eivät aina ymmärrä, että yliopistolla on tietyt toimintatavat esimerkiksi kulkuoikeuksille, ja infokopille ilmestyvät toteamaan, että ”minä tulin nyt tähän”. Kaikki eivät tietenkään ymmärrä tai tiedä, että asiat pitää tehdä tietyllä tavalla esimerkiksi turvallisuuden takia.

Millaisia terveisiä lähetät opiskelijoille, eli mitä haluaisit opiskelijoiden huomioivan työsi kannalta?

Sanon, kuten kuulin yhden tuutorin opastavan uusia opiskelijoita eräänä syksynä: me vahtimestarit emme ole yhtään pelottavia, että tulkaa vain kysymään rohkeasti apua!