Aktivistit vaativat demokratiaa yliopiston päätöksentekoon

Haastattelimme mystisen TUNI Brand Management -Instagram-tilin ylläpitäjiä.

Teksti: Iikka Sorvali

Tampereen korkeakouluyhteisössä on perustettu uusi aktivistiryhmä, jonka tavoitteena on säätiöyliopiston purkaminen.

Ryhmän jäsenet kertovat tavoittelevansa demokraattisempaa yliopistoa ja olevansa tyytymättömiä tapaan, jolla yliopistoa on johdettu vuoden 2019 yhdistymisen jälkeen.

”Yliopiston asioista eivät päätä itse yliopistolaiset, vaan täysin erillinen hallitus, joka valitaan ulkopuolelta ohjaamaan yliopistoa yrityksen tavoin”, yksi ryhmän jäsenistä kuvailee.

Yliopiston hallituksessa on yksi ylioppilaskunnan esityksestä nimitetty jäsen, mutta ryhmän mielestä yliopiston päätöksenteon pitäisi olla vahvemmin professorien, muun henkilökunnan sekä opiskelijoiden käsissä.

Ryhmän jäsenet haluavat esiintyä nimettöminä, jotta projekti ei henkilöityisi liikaa tiettyihin ihmisiin. Ryhmään kuuluu jäsenten mukaan ihmisiä yliopiston eri kampuksilta sekä ammattikorkeakoulusta. Haastatteluun osallistuneet neljä henkilöä opiskelevat yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa.

Toiminta ei ole ryhmän jäsenten mukaan puoluepoliittista, eikä ryhmä ole osa muita yliopistolla toimivia tai toimineita aktivistiryhmiä. Heidän mukaansa toiminta on kuitenkin osa jatkumoa, johon on kuulunut muiden muassa Linnasta ei luovuta -liike vuonna 2021 sekä yliopiston ja Tamkin syksyllä 2023 vallannut Tuni leikkauksia vastaan -liike.

Toistaiseksi tiedotustoimintaan keskittynyt ryhmä jakoi syyskuun alussa yliopistolla julisteita ja vihkosia, joissa jaettiin tietoa yliopiston lähihistorian protestiliikkeistä sekä kritisoitiin yliopiston johtoa.

Yksi tikunnokkaan nostetuista henkilöistä on Tampereen yliopiston ja sitä hallinnoivan säätiön puheenjohtaja, vuorineuvos Jorma Eloranta, joka on toiminut aiemmin muun muassa energiayhtiö Nesteen sekä ase- ja puolustustarvikevalmistaja Patrian toimitusjohtajana.

Ryhmän jäsenten mukaan yritysmaailman lainalaisuudet, kuten kilpailukyvyn ja tehokkuuden korostaminen, eivät sovi yliopistoon.

”Niiden pitäisi jäädä yritysmaailmaan, ja sitä nämä ammattijohtajat, kuten Eloranta, eivät tunnu ymmärtävän.”

Ryhmä toivoo, että säätiömallin purkamisen jälkeen yliopistolla otettaisiin jälleen sivistys ja kriittisyys toimintaa ohjaaviksi arvoiksi.

Toiminta lähti liikkeelle kaveriporukan keskeisistä keskusteluista. Manattuaan tarpeeksi pitkään yliopiston toimintaa, kaverukset päättivät ryhtyä toimeen. He toivovat, että heidän toimintansa voisi innostaa muitakin aktivismiin.

”Demokratia ei pysy hengissä itsestään, vaan vaatii aktiivista toimintaa ja kriittisyyttä”, päättää yksi ryhmän jäsenistä.