Edarivaalipaneelissa nousivat esille kansainvälisten opiskelijoiden asema ja yhteenkuuluvuuden tunne
Suurten kiistakapuloiden puuttuessa paneeliin osallistuneet listat toivat erojaan esiin etenkin kysymyksessä siitä, mitä konkreettisia tavoitteita listoilla on vuoden 2025 kestävälle edustajistokaudelle.
Teksti ja kuvat: Iikka Sorvali
TREYn järjestämä edustajistovaalipaneeli sujui sopuisissa merkeissä. Visiiri oli paikalla torstaina keskustakampuksen englanninkielisessä paneelissa, joka järjestettiin liki tyhjälle salille.
Paneelissa oli edustusta niin poliittisista kuin järjestötaustaisista listoista. Yhteensä paikalla olivat kuuden eri listan ehdokkaat.
Toisin kuin eilen päättyneissä HYY:n edustajistovaaleissa, TREYssä ei ole noussut esiin selvää vaalien ykkösaihetta. TREYn talous on vakaalla pohjalla, eikä esimerkiksi säästöpaineita ole.
Suurten kiistakapuloiden puuttuessa listojen erot nousivat esiin etenkin kysymyksessä siitä, mitä konkreettisia tavoitteita listoilla on vuoden 2025 kestävälle edustajistokaudelle.
Paneelissa puitiin muun muassa kansainvälisten opiskelijoiden asemaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta yliopistoyhteisössä.
Listat linjasivat tavoitteitaan
Vihreän listan Alex Siira sanoi haluavansa keskittyä yksinäisyyden vähentämiseen ja yhteenkuuluvuuden tunteen lisäämiseen TREYssä.
“Sitä voisi tehdä tapahtumien järjestämisen ja jäsenjärjestöjen tukemisen kautta”, Siira sanoi.
TREYn viime viikolla julkaiseman yhdenvertaisuuskyselyn mukaan lähes puolet opiskelijoista ei koe kuuluvansa minkään opiskelijajärjestön yhteisöön.
Viestintä-, kieli- ja yhteiskuntatieteilijöiden Kontaktin Mira Kokko taas nosti esiin kielikeskuksen resurssien lisäämisen ja kieltenopetuksen tarjonnan kohentamisen. Kansainvälisiä opiskelijoita edustava International Representatives Group (IRG) oli niin ikään liikkeellä edunvalvonta-asioilla.
”Meille pääasia on se, että kansainvälisten opiskelijoiden ääni saataisiin kuuluviin päätöksenteossa”, sanoi IRG:n edustaja Renganayaki Venkatakrishnan.
Listat olivat pitkälti yksimielisiä siitä, että kansainvälisten opiskelijoiden edustusta pitäisi kohentaa sekä edustajistossa että yliopiston päätöksenteossa. Tällä hetkellä esimerkiksi monessa yliopiston opiskelijaedustajatoimessa edellytetään suomen kielen taitoa.
”Järjestöt ovat rakentaneet koronan jälkeen kansainvälistä toimintaansa uudestaan, ja siihen tarvitaan tukea. Kansainvälisten ja suomalaisten opiskelijoiden välillä on tällä hetkellä muuri”, kuvaili Hallintotieteiden liiton Aapo Johansson.
Vihreän vasemmiston eli Vivan edustaja Otto Koppanen nosti tikunnokkaan yliopiston hallituksen.
”Meidän mielestämme säätiöyliopiston hallitus on epädemokraattinen, ja meidän pitäisi saada sinne edustusta yliopistosta”, Koppanen linjasi.
Oikeisto-opiskelijoiden Joona Paija kertoi listansa tavoitteiksi muun muassa TREYn jäsenmaksun pienentämisen ja Visiriin lakkauttamisen.
”Haluamme, että TREY ei ole intersektionaalisesti feministinen ylioppilaskunta, koska mielestämme se ei lisää tasa-arvoa. Haluamme, että TREYssä tarjoiltaisiin lihaa.”
TREY julistautui intersektionaalisesti feministiseksi järjestöksi vuonna 2021 hyväksytyssä linjapaperissaan. TREYn hallituksen linjauksen mukaisesti TREY on tarjoillut vain vegaanista ruokaa syksystä 2023, ja edustajisto hyväksyi vegaanisuuden TREYn linjapaperiin tämän vuoden helmikuussa.
Ennakkoäänestys alkaa ensi viikolla
TREYn edustajistovaaleissa on ehdolla 272 ehdokasta 15 listalta. Edustajisto päättää ylioppilaskunnan asioista, kuten TREYn hallituksen kokoonpanosta sekä ylioppilaskunnan strategiasta ja taloudesta.
Tavallisesti edustajiston kausi kestää kaksi vuotta, mutta näissä vaaleissa edustajat valitaan vain vuodeksi. Sekä TREY että Helsingin HYY järjestävät ensi vuonna ylimääräiset vaalit, jotta ylioppilaskunnat pääsevät samaan vaaliaikatauluun muiden Suomen ylioppilaskuntien kanssa.
TREYn edustajistovaaleissa äänestetään sähköisesti. Ennakkoäänestys on 30.10.–1.11. ja varsinaiset vaalipäivät ovat 4.–6.11.
Tallenne paneelista on katsottavissa Youtubessa.
Lue lisää:
Edarivaaleissa vähemmän ehdokkaita kuin vuonna 2022
Tunnetko ylioppilaskunnan hallintohimmelin? Katso tästä jutusta, missä sinun asioistasi päätetään