Ei kiitos enää hiomista, nyt valmistutaan, sanoi dipan tekijä – robotiikasta kirjoittaminen tuntui menevän ihan pieleen, mutta jälkikäteen työ onkin ihan hyvä
Teksti ja kuvat: Kaisa Hietalahti
Mikael Petäjä: Tämä meni samalla tavalla kuin kandin tekeminen. Sitäkin kirjoittaessa ennen julkaisua tuntui, että se ei onnistu, vaan tulokset ovat kauheita, paperi on huonosti kirjoitettu ja aika ei riitä. Jälkeenpäin tulikin sitten sellainen olo, että työstä tulikin ihan hyvä – ei maailmaa järisyttävä, mutta ei niissä mitään vikaakaan ollut.
Yleensä kai insinöörit tekevät lopputyönsä tilaustyönä jollekin yritykselle, mutta minä tein sen yliopistolle. Robotiikan projektikurssin ohjaaja mainitsi mahdollisuudesta, ja se kävikin kätevästi. Silläkin oli vaikutusta, että tunsin ohjaajan ja hän minut.
Työni oli jatkoa projektille, joka pyrki toteuttamaan systeemiä, jolla ohjataan pöytään pultattua robottikättä puheella. Minun työni kehitti tälle järjestelmälle teollista käyttöä.
Jälkikäteen neuvoisin samassa tilanteessa olevia, että työlle kannattaa varata enemmän aikaa kuin kuvittelee tarvitsevansa. Puoli vuotta kuulosti älyttömän pitkältä ajalta, mutta eipä se ollutkaan. Ja toinen vinkki: kirjoittaminen kannattaa aloittaa heti, vaikka ei olisi mitään hajua, mitä pistäisi paperiin. Tein kyllä alussa muistiinpanoja, joissa sanottiin, että tämä paperi kannattaa lukea ja että toisessa sanottiin näin, mutta ei siitä ollut mitään hyötyä jälkeenpäin.
”Sanoin siinä kohtaa, että ei kiitos, nyt valmistutaan.”
Minulle oli tärkeää se, että saan projektin valmiiksi syksyn aikana. Seitsemän kuukauden jälkeen ohjaaja arvioi, että työni olisi nyt arvosanaltaan 4 ja kertoi, miten sitä voisi vielä parannella. Sanoin siinä kohtaa, että ei kiitos, nyt valmistutaan. Se oli meidän molempien mielestä hyvä.
DIPPA
» Otsikko: Natural Language Pathfinding for Industrial Applications on a Collaborative Robot Master’s Thesis
» Mitta: 63 sivua
» Ala: Automaatiotekniikka
» Kauan kesti? 7 kuukautta
» Kuinka rankkaa oli asteikolla 1–5? ”Ehkä 4,5, jos vertailun vuoksi kokopäivätyö olisi kolmonen.”