Hallituksen säästötalkoot kurittavat opiskelijoita – selvitimme, mitä leikataan ja mistä opiskelijat aikovat säästää
Hallituksen säästötalkoot osuvat monin tavoin myös korkeakouluopiskelijoihin. Tarkista jutusta, miten leikkaukset vaikuttavat asumiseen, opintoihin ja säästämiseen.
Teksti ja kuvat: Pihla Leppänen
Kuvitus: Pauliina Lindell
This article is also available in English.
Asumistuen enimmäismäärä laskee
Useita opiskelijoita koskevat yleisen asumistuen leikkaukset tulivat voimaan 1.4.2024, mutta käytännössä tuki laskee vasta sen vuositarkastuksen yhteydessä. Esimerkiksi monen syksyllä 2023 opintonsa aloittaneen tai muuttaneen ja tukea hakeneen opiskelijan asumistuen lasku on ajoittunut lukukauden alkuun. Yksin asuvan enimmäistukimäärä oli Tampereella aiemmin 357,60 euroa, kun taas leikkausten jälkeen tukea voi saada enintään 312,90 euroa.
Tulot laskevat asumistukea entistä enemmän
Leikkaukset osuvat opiskelijoiden mahdollisuuksiin kompensoida etuustulojen laskua työnteolla. Aiemmin perusomavastuuosuus oli matalampi, minkä lisäksi asumistukea saavan kuukausittaisista tuloista 300 euroa jätettiin huomioimatta tukeen vaikuttavina tuloina. Leikkausten jälkeen tuloja tarkastellaan täysimääräisesti. Täyttä asumistukea saava yksinasuva opiskelija saa perusomavastuun laskukaavan mukaan tienata edelleen 761 euroa kuukaudessa, mutta sitä suuremmat tulot laskevat tuen määrää. Työtulojen ohella myös muun muassa opintoraha lasketaan asumistuen määrään vaikuttavaksi tuloksi.
Yksin asuvan enimmäistukimäärä oli Tampereella aiemmin 357,60 euroa, kun taas leikkausten jälkeen tukea voi saada enintään 312,90 euroa.
Keskellä vuotta tapahtuva muutos voi aiheuttaa päänvaivaa työtä tekevälle opiskelijalle: ennen vuositarkistusta tienatuista ansiotuloista 300 euron vähennys otetaan edelleen huomioon asumistuen määrää arvioidessa, mutta tarkastuksen jälkeen tulot on laskettava uuden kaavan mukaisesti.
Asumisen tuki kytketään opintotukeen
Hallitus suunnittelee myös muita muutoksia opiskelijoiden asumisen tukemiseen. 1.8.2025 lähtien opiskelijat on tarkoitus siirtää takaisin ennen vuotta 2017 käytössä olleen opintotuen asumislisän pariin. Tällöin tukea voisi saada vain opiskelija, jolla opintotukikuukausia on yhä jäljellä. Moni opiskelija ei enää saisi kesällä tukea asumiseen, sillä opintotukikuukausia on laskettu ainoastaan yhdeksän jokaista tutkinnon tavoiteaikaan sisältyvää lukuvuotta kohti, minkä lisäksi käytössä on vain kolme ylimääräistä tukikuukautta. Muutos saattaisi kuitenkin hyödyttää puolison tai kämppisten kanssa asuvia, sillä opintotuen asumislisän suunnitellaan olevan henkilökohtainen. Tällöin sen suuruuteen eivät asumistuesta poiketen vaikuttaisi koko ruokakunnan tulot. Opintotuen asumislisän tarkka suuruus ja muut yksityiskohdat ovat vielä epäselviä.
Asumistukea saavan säästäminen voi vaikeutua
Hallitus on esittänyt, että yleiseen asumistukeen otettaisiin 1.1.2025 lähtien käyttöön varallisuusraja. Muutos voisi mahdollisesti vaikuttaa väliaikaisesti myös opiskelijoihin vuonna 2025 ennen siirtymistä opintotuen asumislisän pariin elokuun alussa. Yhden aikuisen kotitaloudessa varallisuusraja olisi 10 000 ja useamman 20 000 euroa, minkä lisäksi talletuksista 2000 euroa laskettaisiin tukeen vaikuttamattomaksi käyttövaraksi. Alle 50 000 euron säästöillä asumistukea voisi edelleen saada, mutta varallisuusrajan ylittävät säästöt laskisivat tuen määrää. Esimerkiksi yksinasuvalla voisi säästöjä olla siis maksimissaan 12 000 euroa ilman, että ne laskisivat asumistuen määrää. Tuottamatonta omaisuutta, kuten yksityiskäytössä olevaa autoa, ei otettaisi säästönä huomioon. Muutoksen yksityiskohdat eivät ole vielä varmistuneet.
Opintoraha ei muutu, mutta lainaa saa enemmän
Arkikielessä opintotukenakin tunnetuttu opintotuen opintoraha on indeksijäädytetty vuoden 2023 tasoon vuoteen 2027 asti, mikä tarkoittaa, ettei opintorahan määrä kasva, vaikka yleinen hintataso nousisikin. Itsenäisesti asuvan korkeakouluopiskelijan opintorahan suuruus on siis jatkossakin 279,38 euroa. Opintolainan valtiontakauksen määrää on kuitenkin nostettu elokuusta 2024 lähtien, ja nykyään lainaa onkin mahdollista saada 850 euroa kuukaudessa aiemman 650 euron sijaan. Opintolainan korkoavustuksen tulorajat ovat myös nousseet kuluvan vuoden alussa. Lisäksi opintorahan ja opintotuen asumislisän vuositulorajoja korotetaan ansiotasoindeksin eli yksinkertaistettuna palkansaajien keskiansioiden muutoksen mukaisesti vuoden 2025 alusta. Korotuksen suuruus ei ole vielä tiedossa.
Uudelleenkouluttautumisesta tulee vaikeampaa
Kannustimet aikuis- tai uudelleenkouluttautumiseen ovat jatkossa vähäisempiä, kun monen jo pidempään työelämässä olleen opiskelijan kouluttautumisen rahoittajana toiminut aikuiskoulutustuki lakkautettiin 1.8.2024 alkaen. Tukea on kuitenkin mahdollista saada vielä vuoden 2025 loppuun asti, jos opinnot on aloittanut ennen syksyä 2024. Lisäksi hallitus suunnittelee niin sanottua yhden paikan sääntöä, joka tarkoittaisi, ettei tuplatutkintojen opiskeleminen olisi enää jatkossa mahdollista samanaikaisesti.
Opiskelijagallup
Miten leikkaukset vaikuttavat arkeesi?
Olen opiskellut osan aikaa aikuiskoulutustuella, jonka ehdin juuri sen saamaan ennen kuin se kokonaan lakkautettiin. Minulla on oikeus nostaa sitä vielä syksyllä 2025. Sikäli leikkaukset eivät ehkä osu niin pahasti, mutta olen kuitenkin vielä aikuisenakin opiskelevien kohderyhmää, joka ei aikuiskoulutustukea jatkossa enää pysty nostamaan.
Mistä säästät tai miten korvaat aiempaa pienempiä tukia?
Olen hyvä olemaan ostamatta mitään ylimääräistä. Kasvisruokaa syömme paljon. Minulla on pienet lapset kotona, ja heidätkin kasvatan edulliseen, mutta terveelliseen kasvisruokaan.
Miten leikkaukset vaikuttavat arkeesi?
Kun varsinkin tuet pienenevät, jää heti vähemmän rahaa käytettäväksi vuokran jälkeen.
Mistä säästät tai miten korvaat aiempaa pienempiä tukia?
Teen enemmän töitä, ja siitä saa vähän lisää toimeentuloa.
Miten leikkaukset vaikuttavat arkeesi?
Eivät ihan hirveästi. Käyn töissä opintojen ohella niin kuin aiemminkin. Se tuo arkeen vähän pelivaraa.
Mistä säästät tai miten korvaat aiempaa pienempiä tukia?
Varmaankin juuri töissä käymällä. Vähän varmaan myös katson menoja, mutta ihan hyvin on talous pysynyt tasapainossa nytkin.
Miten leikkaukset vaikuttavat arkeesi?
Eivät käytännössä mitenkään.
Mistä säästät tai miten korvaat aiempaa pienempiä tukia?
Asumistukihan ensi vuonna yhdistyy opintotuen kanssa. Se tulee eniten vaikuttamaan. Käytännössä sitten opintolainaa vain pitää ottaa enemmän.