Häirintäyhdyshenkilöiden päivystykseen pääsee ilman ajanvarausta

Teksti: Maria Muilu

Trey on aloittanut tammikuussa häirintäyhdyshenkilöiden päivystykset, joiden tarkoituksena on tarjota neuvontaa ja keskustelumahdollisuuksia opiskelijoille ja järjestöille ilman ajanvarausta. Päivystystä pidetään joka toinen tiistai vuorotellen Hervannan ja keskustan kampuksilla. 

Treyn sosiaalipoliittinen asiantuntija ja häirintäyhdyshenkilö Laura Kaipia sanoo, että matalan kynnyksen neuvontatarve on alkanut korostua häirintäyhdyshenkilöiden työssä. Päivystyksen tavoitteena on tarjota helppo väylä kasvokkaiseen keskusteluun. 

“Kun pääset keskustelemaan kasvokkain, jotkut asiat voivat olla hoidettavissa hyvinkin lyhyellä keskustelulla”, Kaipia sanoo. 

Päivystystä on tarkoitus pilotoida tämän kevään ajan, ja Kaipian mukaan kysynnän ja palautteen perusteella arvioidaan tarvetta jatkoon ja esimerkiksi mahdolliseen laajentamiseen Kaupin kampukselle. 

Häirintäyhdyshenkilöt ovat Treyllä keskusteleva apu henkilöille, jotka ovat kohdanneet häirintää, syrjintää, kiusaamista tai epäasiallista kohtelua. Häirintäyhdyshenkilöt voivat auttaa myös esimerkiksi konfliktitilanteiden selvittelyssä. Yhteydenotto ei velvoita toimenpiteisiin, mutta tapauksia voidaan yhteydenottajan halutessa selvitellä pidemmällekin. 

“Mikäli on tapahtunut rikos, voimme ohjata eteenpäin virkavallan puoleen, mutta emme voi käsitellä rikostapauksia”, Kaipia sanoo. 

Hänen mukaansa käsiteltävien tapausten kirjo on laajentunut vuosien saatossa. Käsiteltävät asiat voivat olla esimerkiksi seksuaalisen häirinnän tapauksia, kiusaamista järjestöissä, konfliktitilanteiden sovittelua ja esimerkiksi rasismiin tai muuhun syrjintään liittyvää selvittelyä. 

Kaipia korostaa, että häirintäyhdyshenkilöiden päivystykset ovat matalan kynnyksen toimintaa, jonne voi tulla juttelemaan jo ennen tilanteen eskaloitumista. 

“Haluamme tämän olevan se paikka, jossa voi kysyä, kun joku asia alkaa mietityttää, mutta ei olla vielä pahassa tilanteessa.”