Pirkanmaalla lokakuun alku on oikea aika ruskaretkelle
Ruskahuippu, eli punertuvien lehtien väriloiston lakipiste, on Pirkanmaalla käsillä lokakuun alussa. Toisin sanoen: paras mahdollinen aika syysretkelle on juuri nyt.
Teksti ja kuvat: Ilari Hauhia
Jos sinä, todennäköisesti Pirkanmaan leveysasteella majaileva lukijamme, nostat katseesi ruudusta ja vilkaiset lähimpiä näkemiäsi lehtipuita, on ruska koristanut ne kauniilla punakeltaisella värityksellä. Tätä tekstiä lukiessasi ruska on ehtinyt laskeutua Lapista jo eteläiseen Suomeen, mikä tarjoaa mahdollisesti koko vuoden parhaan hetken lähteä nauttimaan luonnosta.
Syksyisessä kelissä aurinko lämmittää vielä mukavasti, maassa ei liene vielä ainakaan kovin paljoa loskaa, eikä hyttysistäkään tarvitse huolehtia.
Ruskasta nauttimiseen ei ole suurta kynnystä, sillä syksyn värit näkee jo pelkästään katsomalla ulos ikkunasta. Mikäli avaa ulko-oven ja poistuu ulos avaraan luontoon, tai edes Hämeenpuistoon, on ruska kirjaimellisestä käsin kosketeltavissa, kun puiden lehdet irtoavat tuulessa ja leijailevat hiljalleen kohti maata.
Kaupungin puistoissa kävelemällä pääsee jo hyvin ruskafiiliksiin. Mikäli haluaa harpata hieman syvemmälle eräilyn maailmaan, voi lisävauhtia hakea lähiseudun vaellusreiteiltä.
Esimerkiksi Tampereen itäpuolelta löytyvät Birgitan- ja Kaarinanpolut tarjoavat kymmenien kilometrien edestä polkuja, joilla metsän kellertävästä kauneudesta voi nauttia. Polut sopivat hyvin sekä päiväretkiksi että pidemmille vaelluksille, ja niiden varsilla on tasaisin väliajoin laavuja, joille voi pysähtyä nauttimaan eväistä. Laavujen ohessa on usein järviä, joista voi retken lomassa yrittää onkia eväkkäitä vaikkapa iltapalaksi.
Yön yli syksyisessä metsässä
Mikäli metsässä haluaa viettää pidemmän aikaa, tarjoavat laavut myös hyvän yöpymismahdollisuuden matalalla kynnyksellä. Mukaan kannattaa silti pakata mahdollisuuksien mukaan myös teltta, mikäli toivottu laavu sattuukin olemaan jo varattu.
Teltan lisäksi mukaan tarvitaan ainakin makuupussi, makuupatja, lämmintä vaatetta ja evästä. Käsittelimme vaeltamiseen tarvia varusteita aiemmin tänä keväänä julkaistussa kevytretkeilyä koskevassa artikkelissa. Tekstin yhteydessä kerroimme, mitä kaikkea metsään kannattaa kantaa, ja mitä kaikkea on mahdollista jättää kotiin.
Yön yli kestävällä retkellä auringonlasku syksyn väreissä kellertävän järven rannalla on upea hetki. Kun pysähtuu kuuntelemaan ja pidättää hengitystään, voi auringon laskiessa kuulla lintujen viserrystä, tuulen havisuttamien lehtien kahinaa tai jopa täydellistä hiljaisuutta.
Syysretkeilijän ei välttämättä kannata painua yöpuulle vielä heti auringonlaskun jälkeen. Pimeässä loimuava nuotio lämmittää viileää syysiltaa ja ulkoilmassa nuotiolla paistettu makkara tai lämmitetty kaakao maistuu aina tavallistakin paremmalta.
Kunhan yöksi ennustetaan pilvetöntä keliä, on ruska-aikaan sijoittuva retki samalla loistava hetki hiljentyä nauttimaan taivaan tähtiloisteesta. Parhaimmillaan tähtien katselu voi osoittautua jopa varsin romanttiseksi kokemukseksi, varsinkin mikäli mukana on tunnelmaan sopivaa retkeilyseuraa.
Lähimetsiä kauemmas
Tampereen ympärillä sijaitsee useita kiinnostavia retkikohteita, joissa ruskaa pääsee ihastelemaan. Esimerkiksi Kintulammin retkeilyalue ja Pukalan virkistymetsä sopivat loistavasti päiväretkille tai viikonloppuvaellusten kohteiksi. Lisää Tampereen retkikohteita on listattu Visit Tampere -sivustolle.
Noin 1-2 tunnin ajomatkan päässä Tampereelta sijaitsee myös useita kansallispuistoja, jotka ovat kokemisen arvoisia.
Tampereen pohjoispuolelta lähes vierekkäin löytyvät Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistot, joista löytyy useita eri pituisia valmiiksi merkittyjä vaellusreittejä. Halutessaan kansallispuistot myös yhdistää Pirkan Taival -retkeilyreitistöä käyttämällä hyvinkin pitkäksi yhtämittaiseksi omatoimireitiksi.
Tampereelta koilisen suuntaan löytyy Isojärven kansallispuisto, kun taas lähitulevaisuudessa kansallispuistoksi muuttuva Evon retkeilyalue löytyy kun Tampereelta lähtee ajamaan kohti Lahtea. Myös Forssan suunnalla sijaitsevat Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot ovat helposti saavutettavissa autolla.
Lisää retkikohteita voi etsiä esimerkiksi Luontoon.fi-sivuston hakukoneen avulla tai Retkikartta-palvelun avulla.