Helpot, halvat & herkulliset
Kiireinen arki, vähäiset varat ja pimeät illat eivät varsinaisesti motivoi kokkaamaan. Testasimme kolme reseptiä, jotka voivat kuitenkin saada skeptisimmänkin kotikokin kaivamaan kauhansa naftaliinista. Nämä reseptit ovat edullisia, nopeita valmistaa, täyttäviä ja ennen kaikkea herkullisia! Kokeile ja ihastu.
Teksti ja kuvat: Emma Lillqvist
Rapea mongolialainen tofu
Tämän tofuannoksen erilaisia variaatioita lienee tuhansia, mutta alla oleva on Visiirin koekeittiön suosikki. Parhaimmillaan annos on nautittuna aromikkaan limeriisin kanssa.
Ainekset (4 annosta)
600 g maustamatonta kiinteää tofua
n. 5 cm pala inkivääriä
6 valkosipulinkynttä
chiliä oman maun mukaan
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 dl fariinisokeria
1 dl soijakastiketta
1 rkl perunajauhoa
1 dl vettä
Limeriisi (4 annosta)
2,5 dl basmatiriisiä
1 lime
suolaa
korianteria tai ruohosipulia
Paloittele tofu varovaisesti käsin murtaen noin kananugetin kokoisiksi paloiksi. Ripottele palojen päälle suolaa, jotta neste poistuu tofusta. Paista kuivalla pannulla keskilämmöllä välillä käännellen vähintään 10 minuutin ajan niin, että jokainen pala saa kullanruskeaa pintaa. Mitä pidempään jaksat tofua paistaa, sitä rapeampaa siitä tulee. Ole kuitenkin tarkka lämpötilan kanssa, sillä tofun saa poltettua melko helposti. Harjaantumattomammalle pannuttajalle suosittelemme keskilämmöllä pysyttelyä.
Kun tofu paistuu, laita riisi kiehumaan reilulla 1:2-mittasuhteella, eli 2,5 desilitraan riisiä lisätään reilu puoli litraa vettä. Keitä riisiä kuumalla levyllä 10 minuuttia ilman kantta, vähentäen lieden tehoa kiehumisen aikana. Jätä kattila 10 minuutin kiehumisen jälkeen liedelle ja anna riisin hautua kannen alla toiset 10 minuuttia.
Riisin vielä kiehuessa voit valmistella limen, jolla pelkästä riisistä saadaan limeriisiä. Raasta hedelmän kuori hienoksi ja purista mehut ulos. Sekoita kuori ja mehu riisiin hautumisen jälkeen ja mausta ripauksella suolaa. Jos olet korianterin ystävä, lisää sitä riisiin. Saippuasuut voivat korvata korianterin ruohosipulilla tai lehtipersiljalla.
Kun tofu on kullanruskeaa, siirrä se pannulta sivuun isolle lautaselle. Valmista kastike kuullottamalla hienonnettu valkosipuli ja raastettu inkivääri keskilämmöllä öljyssä, ja kun huomaat niiden tuoksuvan, lisää pannulle kuiva tai tuore chili, desi fariinisokeria ja desi soijakastiketta. Sekoita huolellisesti, ja anna sokerin alkaa poreilla pannulla.
Anna kastikkeen kuplia 3 minuuttia. Sillä aikaa sekoita ruokalusikallinen perunajauhoa vajaaseen desiin kylmää vettä. Siirrä pannu sivuun kuumalta liedeltä, ja valuta perunajauholiemi ohuena norona pannulle ja sekoita samalla. Jos holautat kaiken kerralla, on lopputuloksena ikävä hyytelöklimppi.
Rauhallisesti kaatamalla perunajauho saostaa kastikkeen pehmeäksi kiilteeksi tofun pinnalle. Eli kaada tofut kastikkeen sekaan ja siirrä pannu takaisin levylle. Anna pulpahtaa kerran-pari, mutta älä enää keitä.
Valmista tuli, nauti limeriisin kanssa!
Yhden annoksen tiedot
Hinta n. 3 e
Energiaa n. 450 kcal
Proteiinia 19 g
Hiilihydraatteja 67 g
Rasvaa 19,5 g
Täyteläinen mustapapupata
Tämä resepti on brittiläisen ruokabloggaaja Gaz Oakleyn käsialaa. Kasviproteiinia pullollaan oleva annos pitää kylläisenä tuntikaupalla. Meksikolaisesta keittiöstä inspiraationsa saava pata maustetaan timjamilla ja tummalla suklaalla. Ruoka sopii hyvin myös hävikin vähentämiseen, sillä pataan voi heittää mukaan kaikki jääkaapin perällä nahkoittuvat vihannekset.
Ainekset (5 annosta)
2 rkl öljyä
2 punasipulia
4 valkosipulinkynttä
chiliä, kuivattu tai tuore
suolaa ja pippuria
1 tl jauhettua korianteria
2 tl juustokuminaa
0,5 tl kanelia
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua timjamia
2 tlk mustapapuja
1 tlk kikherneitä
4 dl vettä
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl soijakastiketta
1 limen mehu
30 g tummaa suklaata
tuoretta korianteria/timjamia
+ jämäkasviksia oman maun mukaan,
esim. porkkanaa ja paprikaa
Hienonna sipuli, valkosipuli ja chili. Kuumenna öljy isossa kattilassa, ja kuullota sipuleita ja chiliä, kunnes sipulit pehmenevät hiukan. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lisää kuivatut yrtit ja mausteet. Kypsennä välillä sekoitellen 3 minuuttia.
Lisää kattilaan huuhdotut pavut, vesi, tomaattipyree, soijakastike ja limen mehu. Anna porista kannen alla keskilämmöllä n. 15 minuuttia. Kun kastike on paksuuntunut, lisää sekaan tumma suklaa ja tuoreita yrttejä.
Tarjoile juustoraasteen ja limeriisin kanssa. Ekstraproteiinia saat myös vaihtamalla riisin kvinoaan.
Yhden annoksen tiedot
Hinta n. 2 e
Energiaa n. 600 kcal
Proteiinia 33 g
Hiilihydraatteja 103 g
Rasvaa 15 g
Kurpitsa-sienivuoka
Uunivuoka on ihana ateria sellaisenaan, tai toisen ruoan lisukkeena. Ihanan syksyinen makumaailma syntyy tuoreista sesongin antimista.
Ainekset
1 kg sesongissa olevaa kurpitsaa, esim. myskikurpitsa on tuoretta lokakuussa!
200 g juureksia, esim. palsternakkaa
500 g sieniä
2 punasipulia
6 valkosipulinkynttä
timjamia
100 g pekaanipähkinöitä, voi korvata myös siemenillä/tofulla
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
savupaprikaa
Appelsiini-jugurttikastike
200 g kaura/soijajugurttia
2 rkl dijonsinappia
1 appelsiinin kuori ja puolikkaan mehu
suolaa ja pippuria oman maun mukaan
Pilko uunivuoan ainekset ronskisti isoiksi paloiksi, heitä kaikki pähkinöitä lukuunottamatta pellille ja lisää mausteet päälle. Sekoita ja paista 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia, ripottele sitten pekaanipähkinät joukkoon ja paista vielä 20 minuuttia, tai kunnes kurpitsat ovat kypsiä. Sekoita kastike paiston aikana, nauti.
Yhden annoksen tiedot
Hinta n. 4 e riippuen vihannesten hinnasta
Energiaa n. 400 kcal
Proteiinia 15 g
Hiilihydraatteja 58 g
Rasvaa 17 g
Laiskan leipurin omenapullat
Pimenevä syysilta kaipaa teekupin kaveriksi palanpainiketta. Tässä oiva ja puolivalmis resepti, jossa hyödynnetään valmistaikinaa.
500 g paketti lehtitaikinalevyjä
3–4 omenaa
10 cm pala inkivääriä raastettuna
1 tl kardemummaa
2 rkl fariinisokeria
sitruunanmehua
2 tl kanelia
ripaus suolaa
Sulata lehtitaikinalevyt huoneenlämmössä paketin ohjeen mukaan. Valmista omena-inkivääritäyte kiehauttamalla kaikki ainekset yhteen kattilassa, anna jäähtyä ja rullaa levyjen sisään omenatäytettä. Leikkaa rullat halki ja asettele kranssin muotoon pyöreään kakku- tai piirakkavuokaan. Paista 180 asteessa noin 35 minuuttia, tai kunnes taikina on kranssin keskeltä asti kypsää. Päälle voit ripotella vielä fariinisokeria ja inkivääriä oman maun mukaan.