”Jos liikunnasta ja levosta tinkii, ei jaksa tehdä mitään muutakaan” – Medifiedin toimitusjohtaja Valtteri Korkiakoski opiskelee kahta tutkintoa samaan aikaan
Tamperelaisten opiskelijoiden kehittämä sovellus keventää potilaan kuormitusta ja helpottaa yksilöllisen tuen tarjoamista mielenterveyspalveluissa. Myös toimitusjohtaja huolehtii omasta jaksamisestaan ja muistuttaa, että perfektionismi väärissä asioissa polttaa ihmisen loppuun.
Teksti: Ilari Hauhia
Kuvat: Arttu Timonen
”Erilaisia haasteita tulee eteen päivittäin, eikä helppoja hetkiä juuri tule. Kun on jatkuvasti useita rautoja tulessa, ei kaikelle tekemiselle voi antaa aina täyttä keskittymistä. Multitaskauksen keskellä asiat täytyy laittaa tärkeysjärjestykseen.”
Jos joku, niin Valtteri Korkiakoski tietää, mitä multitasking tarkoittaa. Espoosta kotoisin oleva 24-vuotias Korkiakoski opiskelee samanaikaisesti tutkintoa lääketieteestä ja tuotantotaloudesta, sekä toimii toimitusjohtajana tamperelaisten lääketieteen opiskelijoiden perustamassa Medified-yrityksessä.
Kasvuyritykseksi luokiteltavan Medifiedin kehittäjät ovat ottaneet kunnianhimoiseksi tavoitteekseen kehittää ohjelmiston, joka helpottaa yksilöllisen tuen tarjoamista mielenterveyden kuntoutumisprosessin aikana.
Perustajajäseniin lukeutuvan Korkiakosken mukaan Medified näyttäytyy käyttäjälle vaivattomana mobiilisovelluksena.
“Tavallisesti hoidon aikana potilas joutuu täyttämään toistuvasti useita pitkiä lääketieteellisiä kyselyitä, mikä on usein uuvuttavaa ja turhauttavaa. Medifiedin sovellus pilkkoo kysymykset intuitiiviseen muotoon, jolloin niihin vastaaminen on nopeampaa ja helpompaa. Useiden lyhyiden kysymysten avulla voidaan tuottaa kumulatiivista ja ajankohtaista tietoa potilaan olotilasta ja jaksamisesta, josta on suurta hyötyä hoitoprosessin aikana.”
Yksinkertaisesta ulkoasustaan huolimatta Medifiedin palvelu on uraauurtava mielenterveyden analytiikkatyökalu, joka perustuu tiedolla johtamisen periaatteisiin. Korkiakosken mukaan palvelu on koekäytössä tällä hetkellä useassa sairaanhoitopiirissä. Medified on herättänyt kiinnostusta myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa.
“Medifiedin kentältä saama palaute on ollut hyvin positiivista ja kehitämme palvelua käyttäjäkokemuksien perusteella rivakalla tahdilla eteenpäin”, Korkiakoski toteaa.
Lisäksi Medified on kerännyt runsaasti huomiota ja menestystä startup-kilpailuissa. Vuonna 2019 Medified edusti Tampereen Yliopistoa University Startup World Cupin finaaleissa. Vuoden 2020 loppupuolella Medified voitti muun muassa Accenturen järjestämän pohjoismaisen HumAInity Innovation Challenge -haasteen, Pirkanmaan Yrittäjien järjestämän startup-kilpailun sekä kansainvälisen innovaatiokilpailun, jossa etsittiin ratkaisuja yhteiskunnan moderneihin haasteisiin.
Korkiakoski kertoo olevansa tyytyväinen Medifiedin menestykseen sekä erityisesti yrityksen muiden jäsenten Jussi Kurikan, Karlo Seppäsen ja Olli Warron työpanokseen.
“Meillä on ollut alusta lähtien selkeät tavoitteet ja olemme edenneet niitä kohti systemaattisesti. Olemme pyrkineet varautumaan ongelmiin etukäteen, jotta ne eivät tulisi yllättäen. Kun kohtaamme haasteen, on sen ratkaisemiseksi tärkeää selvittää ongelman juurisyy.”
Onnistumiset eivät kuitenkaan ole tulleet ilman uhrauksia. Yrityksen pyörittäminen opintojen ohessa on vaatinut välillä hyvinkin pitkiä päiviä, eikä yrittäjän arki aina ole kevyttä. Korkiakosken mukaan tekemisen palkitsevuus kattaa kuitenkin uhraukset.
Kun yrittämisen lisäksi vielä opiskelee kahta tutkintoa, on vauhdikkaan elämän keskellä tärkeää muistaa ajankäyttö ja priorisointi. Korkiakosken mukaan monissa tapauksessa, kuten vaikkapa yliopiston kursseilla, vaaditaan “tarpeeksi hyvä”-mentaliteettia. Korkiakosken mukaan sen oppimisesta on hyötyä muuallakin elämässä. Mikäli vaatii itseltään perfektionistin tavoin täydellistä suoritusta, uupuu nopeasti.
“Asiat tehdään huolellisesti, mutta joskus kannattaa hyödyntää myös mahdollisia oikoreittejä. On hyväksyttävä, että kaikkea ei voi osata. Uusia taitoja opetellaan sitä mukaa kun niitä tarvitaan.”
Etätyön ja -opiskelun lisääntyminen on tehnyt työn ja opiskelun yhdistämisestä helpompaa. “Etätyöskentely tekee kalenterista joustavamman ja mahdollistaa luovan suunnittelun. Lisäksi hoitoteknologian kenttä on välillä hidas ja yrittäminen ei vaadi täysiä tunteja läheskään joka päivä. Kun työltä vapautuu aikaa, voi panostaa vuorostaan opiskeluun.”
Korkiakosken arjessa aamut alkavat yleensä illan ja yön aikana muodostuneiden ajatusten kiteyttämisellä, akuuttien asioiden hoitamisella sekä päivän tekemisten kokoamisella todo-listaksi.
“Tärkeimpänä hoidetaan pakolliset asiat, kuten ennalta sovitut tapaamiset ja yliopiston palautettavat tehtävät. Jos niiden oheen jää aikaa, ehtii suorittaa vähemmän kiireellisiä asioita pois. Yleensä iltapäivää kohti pahin kiire hellittää, jolloin muun muassa firman sisäiseen viestittelyyn vapautuu enemmän aikaa. Kun keskittymiskyky alkaa pitkän päivän jälkeen herpaantua, kannattaa siirtyä ajatustyöstä mekaanisempaa työskentelyä vaativiin tehtäviin.”
Korkiakoski kuitenkin tyrmää ajatuksen siitä, ettei hauskanpidolle tai hyvinvoinnille jäisi kaiken kiireen keskellä aikaa.
“Yrittäminen on minulle kuin harrastus, enkä osaa nähdä sitä pelkkänä työnä. Siksi vapaa-ajan käsite hämärtyy välillä. Pidän kuitenkin kiinni siitä, että nukun joka yö hyvät yöunet ja ehdin käydä salilla sekä lenkkeillä. Jos liikunnasta ja levosta tinkii, ei jaksa tehdä mitään muutakaan. Pari tuntia liikuntaa antaa voimaa useaksi työtunniksi.”
Myöskään sosiaalisia suhteita ei sovi laiminlyödä.
“Ystävien kanssa ajan viettäminen tarjoaa vastapainoa suorittamiselle ja on minulle valtava voimavara. Kukaan ihminen ei jaksa tehdä töitä katkeamattomasti. Muutenkaan jokainen työtunti ei ole tasavertainen – välillä tunnin työt vaativat kolme tuntia, toisinaan taas kolmen tunnin työt ehtii tehdä tunnissa.”