Sähkön hintapiikki voi iskeä talvella – Miten säästää pörssisähköllä ja miten käy, jos sähkö kuuluu vuokraan?
Opiskelijatkaan eivät ole turvassa nousevilta sähkön hinnoilta. Opiskelija-asuntosäätiöillä korotukset kuitenkin pysynevät maltillisina.
Teksti: Emma Lillqvist
Kuvitus: Pauliina Lindell
Sähkön hinnannousu vaikuttaa yhteiskunnan joka osa-alueeseen. Ukrainan sodan myötä käynnistyneen energiakriisin vaikutuksilta eivät säästy opiskelija-asuntosäätiöiden asunnoissa asuvat, joilla sähkö on kuulunut vuokraan.
”Energian hinnan nousu toki aiheuttaa painetta vuokrankorotuksille”, kertoo Tampereen opiskelija- asuntosäätiön toimitusjohtaja Kirsi Koski.
Tarkalleen Koski ei osaa vielä arvioida, minkä suuruisia korotuksia on luvassa, mutta painottaa, että Toasin talous on vakaalla pohjalla, eikä äkillisiä ylimääräisiä korotuksia ole tiedossa.
Turussa opiskelija-asuntoja tarjoavan Turun ylioppilaskyläsäätiön toimitusjohtaja
Risto Siilos kertoo, että säätiön ensi vuoden budjetti on vielä tekeillä, eikä tulevien vuokrankorotusten suuruutta pysty siksi vielä arvioimaan.
Vuokrankorotuksia on varmasti tiedossa ainakin Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiössä ja Pirkan Opiskelija-asuntoyhtiössä.
Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio arvioi, että energiakriisin todellinen vaikutus vuokriin olisi viiden prosentin korotus, mutta kustannuksia ei aiota viedä suoraan hintoihin. Tarhion mukaan säätiön kulurakenteet joustavat sen verran, että vuokrankorotus vuodelle 2023 jää noin kolmeen prosenttiin. Asuntoja opiskelijoille ja alle 30-vuotiaille Pirkanmaalla tarjoavan Poasin toimitusjohtaja Timo Jokinen arvioi heidän asunnoissaan vuokrankorotuksen asettuvan 4–5 prosentin väliin. Kasvu on huomattava, sillä viime vuosina korotukset ovat olleet noin 1–2 prosenttia.
”Korotus ei tosin johdu pelkästään sähköstä, myös palvelut ja kaukolämmön kustannukset ovat nousseet”, Jokinen kertoo.
Opiskelija-asuntoja tarjoavat toimijat tekevät sähköstä hintasuojattuja sopimuksia, eli käytännössä sähköä ostetaan kiinteällä hinnalla noin vuodeksi etukäteen. Energian hinnan nousu on tuonut poikkeuksia myös tähän vakiintuneeseen menettelyyn. Poasin toimitusjohtaja Timo Jokinen kertoo, että vuoden 2023 loppupuolen sähköä ei vielä ole epävarmojen markkinoiden takia ostettu.
Säästäminen kannattaa silti
Vaikka valtavia korotuksia vuokriin ei ole tulossa, kannustavat opiskelija-asuntoja tarjoavat toimijat jokaista oman sähkönkäytön miettimiseen.
”Kaikki pienetkin sähköä säästävät keinot ovat hyödyksi, jottei isompiin sähkönkulutusta leikkaaviin toimenpiteisiin jouduttaisi alkuunkaan”, sanoo Toasin Kirsi Koski. Vuonna 2021 sähkön markkinahinta oli keskimäärin 8,97 senttiä kilowattitunnilta, ja vuonna 2020 vaivaiset 3,47 senttiä. Kuluvan vuoden keskihinta oli lehden painoon mennessä jo noin 20 senttiä kilowattitunnilta, ja tammi-helmikuun keskihinnan on arvioitu käyvän jopa 50 sentissä kilowattitunnulta. Tuleva talvi voi siis olla varsin hintava sähkönsä reaaliaikaisen hinnan mukaan elävällä pörssisähkösopimuksella ostavalle.
Jos katsotaan esimerkkinä kerrostaloyksiössä asuvaa opiskelijaa, jonka sähkönkulutus on noin 100 kilowattituntia kuukaudessa, voi talvella kuukausittainen sähkölasku nousta siirtomaksujen ja sähköveron kanssa jopa reilusti yli 60 euroon, mikä on voinut aiempina vuosina riittää hyvinkin kolmen kuukauden sähkölaskuun, ellei pidempäänkin. Sähkölaskun kokoon vaikuttaa suuresti se, kuinka iso osa kulutuksesta ajoittuu päiväsaikaan ja alkuiltaan, jolloin sähkö on kalliimpaa.
Esimerkiksi näin voi säästää sähköä ja rahaa
- Kokkaa ruoka uunia mieluummin liedellä, ja lämmitä mikrossa mieluummin kuin liedellä. Jos kuitenkin lämmität uunin, tee yhdellä lämmityksellä toinenkin ruoka. Inspiraatiota voi hakea esimerkiksi tämän lehden ruokajutuista.
- Käytä valoja harkiten.
- Älä makuuta akullisia sähkölaitteita jatkuvasti laturissa.
- Pese astian- ja pyykinpesukoneissa mahdollisimman täysiä lasteja.
- Jos pakastimessasi majailee kilokaupalla jäätä, sulata se.
- Mikäli sähkölaskusi on aina ollut hieman kummallisen suuri, syy voi olla ikääntyneissä kylmälaitteissa. Soita vuokranantajalle ja kysy, olisiko jo aika uusia vehkeet.
- Jos sinulla on pörssisähkösopimus, voit säästää huomattavasti rahaa käyttämällä sähköä silloin, kun muut eivät sitä käytä. Kalleinta sähkö on yleensä noin aamu- ja iltayhdeksän välillä. Päivän korkeimman hinnan piikki tilastoissa tavallisesti kello 19 aikaan. Pörssisähkön hinnat ilmoitetaan aina seuraavaksi päiväksi etukäteen, joten kulutustaan voi ennakoida sen mukaan. Sähkön hintatiedot löytyvät esimerkiksi osoitteesta https://sahko.tk