Kampusravintoloista sai alkoholia vielä muutama vuosi takaperin – mitä sitten tapahtui?

Tampereen yliopistolta ei ole saanut kaljaa liki kuuteen vuoteen. Kaiken takana ovat Kela ja korkeakoulujen tiukentuneet ruokailusuositukset.

Teksti: Anette Partonen

Kuvat: Tampereen yliopiston arkisto

Entisvuosien tunnelmaa Alakuppilassa. Yliopiston viestinnästä ei osattu kertoa, miltä vuodelta tämän jutun arkistokuvat ovat.

Keskustakampuksen uuteen Yläkuppilaan ripustetussa nostalgiataulussa kerrotaan, että ennen vanhaan opiskelijaravintola oli sisustettu muovituolein ja alakertaan asti ulottuvin sinapinkeltaisin verhoin. Monelle silmiinpistävin kohta on taulun toinen lause: “Ravintolassa sai tupakoida ja juoda keskiolutta.”

Voisi luulla, että taulussa verestellään muistoja joiltain kaukaisilta vuosikymmeniltä. Niin ei kuitenkaan ole.

Yliopiston ravintoloissa on voinut nauttia alkoholipitoisia juomia vielä ainakin vuonna 2019. Ravintolatupakointi puolestaan on ollut kiellettyä vuodesta 2007, ja Tampereen yliopiston kaikki kampukset julistautuivat savuttomiksi vuodenvaihteessa 2019.

Visiirin toimitus halusi selvittää, mikä nykyisessä yliopiston nollatoleranssissa on takana. Ovatko ajat muuttuneet, vai eikö iltapäiväoluselle riitä enää kysyntää? Entä salmarishoteille, joita sai aiemmin tilata Alakuppilan tiskiltä?

Tässä jutussa käsittelemme erityisesti Juvenesta, joka on Tampereen laajin ravintola-alan toimija yliopistokampuksilla.

Muista kampusravintolafirmoista Sodexolla on anniskeluoikeudet Tietotalon ravintola Hertsissä. Anniskelua on lähinnä väitöstilaisuuksien yhteydessä, harvemmin muulloin. Compass Groupin ravintoloista Reaktorissa ja Minervassa on anniskeluoikeudet, mutta anniskelua tapahtuu vain tilaustarjoiluiden yhteydessä.

Juveneksen Itä- ja Länsi-Suomen aluepäällikkö Anne Kopra-Rittola kertoo, että valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Kela tarkensivat korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuositusta vuonna 2021. Sitä edeltäneessä vuoden 2016 julkaisussa ei ollut alkoholitarjoiluun liittyviä ohjeistuksia, mutta alkoholin terveydellisiä haittoja tuotiin ilmi.

Jo ennen koronapandemiaa Juvenes sai erään kilpailutuksen yhteydessä tietää, että alkoholisäädöksiä tullaan kiristämään seuraavassa julkaisussa.

“Koska saimme tiedon ennakkoon, lähdimme muuttamaan toimintatapojamme siihen suuntaan jo aiemmin”, Kopra-Rittola sanoo.

Hän ei osaa sanoa tarkkaa aikaa, mutta muutos tapahtui vuosien 2019 ja 2020 välillä. Aiemmin alkoholia oli ollut myynnissä lähinnä Juveneksen kahviloissa eli keskustakampuksen Alakuppilassa ja Hervannan Konehuoneella.

Juveneksen kaikissa Tampereen yliopiston ravintoloissa on kuitenkin yhä anniskeluoikeudet, sillä ne voivat tarvittaessa toimia tilausravintoloina normaalitoiminnan ulkopuolella.

Kela-aterialla ei anniskelua

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja Kelan vuoden 2021 julkaisussa sanotaan suoraan, että Kelan tukemaa opiskelijaruokailua ei suositella järjestettävän samaan aikaan anniskelun kanssa.

Kyseisessä korkeakouluopiskelijoiden ruokailusuosituksessa kirjoitetaan, että “samanaikainen alkoholitarjoilu valtion tukeman opiskelijaruokailun aikana ei tue opiskelijaruokailulle asetettuja tavoitteita ja on ristiriidassa tukijärjestelmän tavoitteiden kanssa.”

Alakuppilassakin oli aikoinaan tupakointiosasto.

Suositusten ja kieltojen takana on pyrkimys opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseen. Kelan tukijärjestelmän tavoitteita ovat opiskelijoiden terveyden, hyvinvoinnin, jaksamisen ja opiskelukyvyn lisääminen ja ylläpitäminen. Ruokailun tukemisella kerrotaan olevan myös kansanterveydelliset tavoitteet.

Valtioneuvoston asetuksessa korkeakouluopiskelijoiden ruokailun tukemisen perusteista luetellaan edellytyksiä, joilla tukea voidaan myöntää. Yksi niistä on se, että opiskelija-aterian tulee täyttää laadultaan yleiset terveydelliset ja ravitsemukselliset vaatimukset.

“En näe, miksi yliopistolla varsinaisesti pitäisi olla mitään alkoholituotteita myynnissä”

Kampusravintolat tarjoavat opiskelijalounasta, johon saa Kelan ateriatuen. Siksi suosituksia luonnollisesti halutaan noudattaa.

Kaikista suorasanaisimmin julkaisussa kielletäänkin alkoholipitoisten juomien tarjoilu opiskelija-aterioiden myyntiaikana.

Ei suunnitelmia opiskelijabaarista

Tampereen ylioppilaskunta TREY omistaa useita kampusravintoloita pyörittävän Juveneksen. Juvenes tekee itse operatiiviset päätökset ravintoloiden ruoka- ja juomatarjonnasta.

TREYn hallituksen puheenjohtaja Noora Hakulinen sanoo, että ylioppilaskunnan näkökulmasta nykytilanne on ihan hyvä, eikä TREYllä ole aikomuksia puuttua alkoholitarjontaan.

“En näe, miksi yliopistolla varsinaisesti pitäisi olla mitään alkoholituotteita myynnissä”, Hakulinen sanoo.

Hän ei usko, että alkoholituotteiden myynti kampuksella olisi ylipäätään kannattavaa.

Helsingissä toimii Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYYn omistaman Ylva Palvelut oy:n Unicafe. Sillä on 17 ravintolaa ja kahvilaa eri puolilla kaupunkia. Yksi niistä on baari, Myöhä Café & Bar. Se sijaitsee Kaivopihalla aivan Helsingin ydinkeskustassa.

Oliko pahvimukissa kahvia vai kaljaa? Sitä emme voi tietää.

Myöhän verkkosivuilla sen kerrotaan olevan “Unicafe-ravintoloiden räväkkä pikkusisko”. Kelan tukemaa alle kolmen euron opiskelijalounasta ravintolasta ei saa. Tarjolla on edullista baariruokaa ja Helsingin hintatasoon nähden halpoja juomia, joista saa opiskelija-alennusta.

Hakulisen mielestä Tampereella ei ole yhtä suurta tarvetta opiskelijoiden omistamalle anniskeluun keskittyvälle ravintolalle. Opiskelijat ovat ottaneet omakseen Tampereelta useita baareja, jotka sijaitsevat lähellä kampuksia.

Tampereelta löytyykin lukuisia baareja, joiden alkoholitarjonnasta saa opiskelijakortilla alennusta.

“Tampereella hintataso on yleisesti monissa paikoissa opiskelijaystävällinen. Helsingin asukkaista pienempi osa on opiskelijoita, eikä kaikkialta saa opiskelija-alennusta”, Hakulinen pohtii.

Kysynnästä ei varmuutta

Kopra-Rittola Juvenekselta sanoo, että ravintola Frenckell & Pihan uusi opiskelijahintainen sunnuntaibrunssi on herätellyt asiakkaissa pientä toivetta piccolopulloista. Ateriatuet koskevat kuitenkin sunnuntaita siinä missä muitakin päiviä.

Frenckellin brunssilta saa kuohuvaa piccolopulloissa, mutta alkoholittomana.

“Varmaan Konetalossakin siipiperjantaina moni edelleen miettii, että saisipa huurteisen tähän rinnalle”, Kopra-Rittola sanoo.

TOASin uuteen kohteeseen Hippokseen avataan Juveneksen opiskelijaravintola tänä syksynä. Sen konseptia mietitään paraikaa.

“Tuen opiskelijaruokailun tarjoamista mahdollisimman pitkään, ihan vaikka iltakahdeksaan asti. Sehän on ravintolan oma asia, siirtyisikö siitä loppuillaksi vaikka anniskeluravintolaksi”, Kopra-Rittola sanoo.

Sellaisen toiminnan kysynnästä ei kuitenkaan ole varmuutta. Kopra-Rittola sanoo anniskelukulttuurin muuttuneen niin, että alkoholittomille vaihtoehdoille on entistä enemmän kysyntää niin opiskelijamenoissa kuin ylipäätäänkin.

Isossa kuvassa asiat ovat Kopra-Rittolan mukaan takuulla muuttuneet siitä, kun hän itse työskenteli Hervannassa. Kopra-Rittola toimi vuoteen 2017 asti Juveneksen ravintoloiden ravintolapäällikkönä Hervannan kampuksella, jonka jälkeen hän siirtyi vuodeksi vastaamaan keskustakampuksen toiminnoista.

TREYn Hakulinen näkee, että opiskelijoiden alkoholinkäyttö painottuu nykyisin pääasiassa tapahtumiin.

Eurooppalaiseen juomakulttuuriin voisi hänen mielestään kuuluakin yhden lasillisen nauttiminen esimerkiksi lounaan yhteydessä, mutta se ei ole Suomessa niin tavallista.

“Ja jos on koko päivän opiskellut yliopistolla, niin ehkä sen yhden drinkin frendien kanssa haluaa mennä juomaan jonnekin muualle”, Hakulinen toteaa.

Nykyään Alakuppilan kylmäkaapeista ei löydy kaljaa. Kuva käsitelty toimituksessa. Kuva: Pauliina Lindell.