Lopputyön sankarit: Gradu tutusta aiheesta ja 14 tunnin päivillä puristettu dippa 

Palstalla dipan ja gradun tehneet jakavat viisauttaan.

Teksti ja kuvat: Juuso Pikkarainen

NAHEED AMIRI-MOGHAL: Pitkillä päivillä maaliin 

“Idea lopputyöni aiheeseen keksittiin yhdessä työnantajani kanssa. Pääaineeni oli kestävä kehitys ja kiertotalous, ja aiheeksi määrittyivät erot uusien, käytettyjen ja uudelleenrakennettujen säiliöiden ympäristö- ja kustannusvaikutuksissa. Haastattelin myös asiakkaita heidän suhtautumisestaan eri vaihtoehtoihin. 

Diplomityö oli prosessina melko raskas, sillä kirjoitin sen hyvin lyhyessä ajassa. Ohjaaja ja työnantaja molemmat arvioivat etukäteen, että työhön menisi pari tai kolme kuukautta puolen vuoden määräaikaa pidempään. Halusin kuitenkin valmistua ajoissa, joten päädyin tekemään varsin pitkiä, 12–14-tuntisia päiviä, joka ei ollut hyvä idea. Työssä kesti lopulta hieman vähemmän kuin puoli vuotta, mutta olin sen jälkeen ihan poikki, niin henkisesti kuin fyysisestikin. 

En organisoinut lopputyön tekemisestä etukäteen mitenkään erityisesti. Etenin kirjoittamisessa vaihe kerrallaan, ja tapasimme ohjaajani kanssa aina kerran kuukaudessa. 

Kirjallisuuskatsauksen tekisin hieman eri tavalla, eli vähän myöhemmin kuin päädyin tekemään. Jouduin muokkaamaan sitä monta kertaa, poistamaan ja lisäämään lähteitä. Siihen meni aika paljon aikaa hukkaan. 

Lopputyön tekeminen opetti minulle myös itsestäni. Olen ehkä aliarvioinut itseäni aiemmin. Nyt tiedän, että pystyn tekemään isojakin asioita, vaikka alussa tuntuisi, että eihän tämä tule koskaan valmiiksi.” 

DIPPA 

Otsikko: A comparative analysis of environmental and economic impacts of new and remanufactured industrial equipment 

Ala: Environmental engineering 

Mitta: 64 sivua 

Kauan kesti? Vajaat 6 kuukautta 

Kuinka rankkaa oli asteikolla 1–5? “Riippuu päivästä. Hyvänä päivänä 3, huonona kyllä 4.” 

SOFIA BLOMBERG: Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen 

“Gradun aiheeni määrittyi oikeastaan sitä kautta, että olin kirjoittanut kandin samasta aiheesta. Olen myös itse Lukukeskuksessa töissä ja sisällöntuottaja kirjatokissa, joten aihe liittyi myös näihin varsin tiiviisti.  

Gradutarinani on poikkeuksellinen sen takia, että aloin tehdä gradua jo kolmannen vuoden opiskelijana. Sain kandin ulos marraskuussa 2023 ja aloin kirjoittaa gradua helmi-maaliskuussa. Olen nyt vasta neljännen vuoden opiskelija, mutta valmistun keväällä vuoden etuajassa. 

Kandini oli jo hieman turhan laaja, ja kun tiesin kirjoittavani gradun samasta aiheesta, minua neuvottiin vain säästämään osa materiaalista graduun. Prosessi ei ollut kauhean pitkä, kirjoitin vain noin puoli vuotta, mutta olin kirjoittanut aiheesta kandin lisäksi myös esimerkiksi tutkimusartikkeleita ja pitänyt siitä koulutuksia. 

Ajanhallinta kirjoittamisen suhteen on tietysti eri asia, jos kirjoittaa työkseen. Minulla oli yksi ainoa tavoite, ja se oli kirjoittaa viisi kertaa viikossa vähintään sivu. Menin usein töiden jälkeen kahvilaan tai kirjastoon, sillä kotona en saisi sitä sivua aikaiseksi, ja istuin siellä, kunnes olin saanut tavoitteen täyteen.  

Tärkein motivaattorini oli se, että halusin olla Suomen ensimmäinen, joka on tehnyt gradunsa kirjatokista. Itsestäni opin sen, että olen lujatahtoinen: välillä se sivu päivässä oli tosi uuvuttavaa, mutta se opetti paljon itsehillintää.” 

GRADU: 

Otsikko: Huolipuhe ja lukemiseen innostaminen Helsingin Sanomissa ja Kirjatokissa 

Ala: Kirjallisuustiede 

Mitta: 91 sivua 

Kauan kesti? Puoli vuotta 

Kuinka rankkaa oli asteikolla 1–5? “Sanoisin, että kirjoitusprosessi oli 2 tai 3. Se pilkunviilaus lopussa oli kyllä täyttä viitosta.”