Mitä vittua?: Mikä on keskustakampuksen yläpihan tönö?
Keskustakampuksen D-siiven kattoremontti valmistui tänä keväänä. Samalla uusiksi laitettiin katolla sijaitseva päätalon sisäpiha. Suurimmaksi katseenvangitsijaksi pihalle ilmestyi puusta ja lasista rakennettu tasakattoinen mökki.
Teksti: Ilari Hauhia
Kuvitus: Pauliina Lindell
Pintaa raaputtamalla selviää, että rakennus tunnetaan nimellä Lyhty. Sitä hehkutettiin heinäkuussa 2020 Aamulehdessä saakka, jossa kerrottiin, että tilassa on mahdollista järjestää esimerkiksi opetusta. Samassa jutussa kerrottiin, että sisäpihalle olisi tulossa myös esimerkiksi opiskelijoiden ja opettajien yhteinen puutarha. Käytävähuhuja on kuultu viljelylaatikoista.
Lyhty-rakennus on kuitenkin näyttänyt seisseen jo pidemmän aikaa pääsääntöisesti tyhjillään, eikä sen sisustakaan näytä vielä aivan valmiilta. Puutarhastakaan ei ole havaintoja.
Tampereen korkeakouluyhteisön tila- ja kiinteistöpalveluiden kehittämispäällikkö Taina Vimpari, milloin Lyhty on valmis ja koska se oikein avataan?
”Lyhty on jo auki, ja se on ollut virallisesti käytössä syyskuusta alkaen. Paviljongin sisältä puuttuvat vielä sisustusvalaisimet ja muita pieniä yksityiskohtia, mutta ne lisätään mukaan myöhemmin. Koronaepidemian aiheuttaman erikoistilanteen vuoksi Lyhty avattiin odotettua myöhemmin. Samasta syystä tilasta ei ole vielä pystytty ottamaan kaikkea iloa irti, sillä suuri osa opiskelusta ja työnteosta on tapahtunut etänä.”
Kuka Lyhtyä voi käyttää? Onko se mahdollista varata esimerkiksi opiskelijoiden järjestämää tilaisuutta varten?
”Lyhty on tällä hetkellä ainoastaan henkilökunnan varattavissa oleva tila. Lyhtyyn ei kuulu WC-tiloja, joten varsinaisena opiskelutilana sitä tuskin voidaan käyttää, mutta muita käyttötapoja suunnitellaan edelleen. Opiskelijoiden osalta mahdollisesta tilavarauksen mahdollisuudesta ei ole vielä keskusteltu tarkemmin. Siitä syystä kysymykseen on toistaiseksi mahdotonta antaa vastausta.”
Lyhdyn ohessa oli tarkoitus olla jonkinlaisia viljelylaatikoita. Mitä niille kävi?
”Näillä näkymin viljelylaatikot saadaan käyttöön ensi keväänä tai kesänä. Talvella viljely on luonnollisesti hankalaa. Meidän tulee vielä vähän miettiä, kuinka viljelylaatikoita hallinnoidaan ja miten niiden käyttö organisoidaan. Tarkoituksena kuitenkin olisi, että viljelylaatikoissa kasvaisi muutakin kuin horsmaa.”