Pääkirjoitus: Oman näköinen opiskelijaelämä
Teksti: Aapo Laakso I Päätoimittaja
Syksy koittaa ja lähes 30 000 tamperelaista korkeakouluopiskelijaa palaa kampuksille. Yliopistolla on akateemisen taipaleensa aloittanut jälleen noin 3500 uutta fuksia.
Opintojen alku on monelle uudelle opiskelijalle yksi elämän jännittävimmistä kokemuksista. Yhä useampi on aivan ensimmäistä kertaa kaukana kotoa, sillä kaikista nuorimpien fuksien määrä on kasvussa.
Toisaalta syksy voi jännittää montaa vanhempaakin opiskelijaa. Viimeksi vuonna 2019 on päästy aloittamaan lukuvuotta täysin ilman koronarajoituksia. Monelle maisterivaiheen opinnot kesken koronan aloittaneelle kosketus yliopistoelämään on voinut jäädä hyvin ohueksi, ja kohta pitäisi jo valmistuakin.
Tähän lehteen on koottu joitakin elämää helpottavia juttuja yliopistomaailman pyörteisiin, mutta lisäksi alle voisi listata joitakin neuvoja syksyyn syöksyville uusille ja vanhoille opiskelijoille.
Ensiksi: Älä ahdistu, vaikka et ehtisikään olla kaikessa mukana. Opiskelijabileiden kenttä tuntuu paitsi paisuneen, myös muuttuneen jonkin verran homogeenisemmäksi viimeisten kymmenen vuoden aikana. Erilaisia haalaribailuja ja approja on suunnilleen joka viikko. Kaikissa niistä ei tarvitse käydä, ja jos ei yhtään sytytä, niin ihan kokonaan ilmankin pärjää.
Toiseksi: Yritä pitää asiat mittasuhteissa. Opiskelijoiden elämään liittyy monenlaisia hankaluuksia niin opintojen aiheuttaman stressin, kehnon toimeentulon kuin heikkojen lomamahdollisuuksien suhteen. Yleisesti opiskelijat eivät kuitenkaan ole huono-osaisia, vaikka opiskelijalle viritetty tukiverkko tuntuu usein olevan vähän solmussa. Hyvä nyrkkisääntö on, että apua kannattaa uskaltaa kysyä ajoissa. Se voi säästää paljon isommilta vaikeuksilta, kun ongelmat eivät pääse paisumaan ja kertautumaan.
Viimeiseksi: Löydä omat juttusi. Omaa identiteettiään ei tarvitse lähteä sorvaamaan uudestaan pelkästään opiskelijaelämän nimissä. Monilta tuppaavat muun muassa vanhat harrastukset unohtumaan korkeakoulun penkille noustessa, vaikka sille ei ole syytä. Yliopistolta löytyy ihan kaikenlaisen marginaalipaskan harrastajia kerhoineen, ja kukaan ei kiellä opiskelijaa harrastamasta ihan muuallakin kuin opiskelijapiireissä. Tampere on iso kaupunki ja yliopiston ulkopuolellakin on elämää.