Sadan tonnin ystävä – Hervantaan hankittiin uusi Spot-robottikoira
Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen Robostudion uusin tulokas on robottikoira, johon yliopistolta upposi yli 100 000 euroa. Veimme Tassun lenkille ja tutustuimme samalla Robostudion toimintaan.
Teksti ja kuvat: Ilari Hauhia
Hervannan kampuksen Robostudio sai viime vuoden lopulla uuden vakituisen asukkaan. Yhdysvaltalaisen robottialan yhtiö Boston Dynamicsin valmistama Spot-robottikoira saapui Hervantaan lokakuussa.
Spot lienee yksi maailman tunnetuimmista ja hienostuneimmista roboteista. Se liikkuu neljällä jalalla, joka on jo itsessään huima harppaus robotiikassa – käveleminen ei ole roboteille mitään lasten leikkiä.
Hervannan Spot-robottikoira sai nimikilpailun tuloksena nimekseen Tassu.
Mikään edullinen lemmikki Tassu ei ole. Spot maksoi yliopistolle yli 100 000 euroa. Robostudion toimintaa pyörittävän Aino Ahtisen mukaan Tassu kustannettiin Tampereen yliopiston investointiohjelmasta.
Hankinta on Ahtisen mukaan osoittautunut onnistuneeksi.
”Tassu on tähänastisista roboteistamme selkeästi kykenevin, sillä se pystyy liikkumaan kunnolla ja sen kanssa voidaan tehdä asioita myös ulkona. Lisäksi se on mielenkiintoinen kaikille kohderyhmille. Näistä syistä useat eri tutkimusryhmät ja koulutusohjelmat voivat hyödyntää Tassua toiminnassaan.”
Spot-robotti on suunniteltu avustamaan ihmisiä esimerkiksi rakennustyömailla, joissa se voi muun muassa kantaa tavaroita tai toimia itsenäisesti liikkuvana kamerana tai muuna sensorina. Lisäksi Spotista on kehitelty apulaista esimerkiksi hankalissa paikoissa työskenteleville pelastajille. Robotista voi siis olla apua kaikissa niissä ympäristöissä, joissa neljä raajaa ovat pyöriä parempi vaihtoehto.
Robostudiossa työskentelevän tutkija Chia-Hsin Wun mukaan Spotin avulla tutkitaan Tampereen yliopistossa tällä hetkellä ihmisen ja robottien välistä vuorovaikutusta. Robotin kanssa on muun muassa selvitetty, saisiko sen avulla innostettua ja kannustettua ikäihmisiä liikkumaan enemmän, ja voisivatko robotit toimia tulevaisuudessa eräänlaisina lemmikkeinä varsinkin niille, jotka eivät syystä tai toisesta voi pitää tavallista lemmikkiä.
”Tassun kanssa työskentely on ollut hauskaa, sillä erittäin liikuntakykyisen robotin kanssa voidaan poistua myös luokkahuoneesta”, Wu sanoo.
Wu kertoo, että ikäihmiset ovat innostuneet neliraajaisesta robotista. Lisäksi robokoiran avulla on viihdytetty lapsia: lapset ovat haastaneet robotin esimerkiksi punnerruskilpailuun. Voi olla, että tulevaisuuden liikuntatunneilla ihmislapsia opettavat ja innostavat opettajien ohella robotit.
Askeleiden tasapainottaminen vaatii monimutkaista laskentaa, johon pystyvät vain harvat robotit. Sitäkin haastavampaa on käveleminen vaihtelevilla ja liukkailla alustoilla portaiden kiipeämisestä puhumattakaan.
Laitoimme Tassun taidot testiin lyhyellä lenkillä.
Pienen tabletin avulla ohjattavan robottikoiran päässä sijaitseva kamera lähettää tablettiin reaaliaikaista livekuvaa. Koiraa ohjataan virtuaalisia peukalotatteja ja nappeja käyttämällä, ja ohjaaminen onnistui helposti myös ilman aikaisempaa kokemusta. Spot osaisi tarvittaessa kävellä myös itsenäisesti ennakkoon ohjelmoitua reittiä pitkin.
Lenkkimme aluksi kiipesimme Tietotalon portaita toiseen kerrokseen ja palasimme samoja portaita alas. Tassu kapusi portaat vaivatta etu- ja takaperin.
Portaiden jälkeen matka jatkui Tietotalon käytävää pitkin kohti päädyssä sijaitsevia ulko-ovia. Spotiin olisi mahdollista asentaa apukäsi, jolla se osaisi avata ovet omatoimisesti. Tampereen yliopiston malliin sellaista ei ole hintasyistä asennettu: robottikäsi maksaisi yli 30 000 euroa. Robottikoira ei ole vielä kovin edullinen lemmikki.
Kun avulias ohikulkija avasi keltaiselle koiraystävälle oven, Tassu pääsi haukkaamaan ulkoilmaa. Edes liukkaassa sohjossa tai upottavassa lumihangessa käveleminen ei tuottanut sille ongelmia. Kun yksi jalka osui liukkaaseen kohtaan, robotti osasi korjata horjahduksen itsenäisesti kävelyvauhtia hidastamatta.
Tämä neliraajainen ystävä ei tee jätöksiä, joita pitäisi korjata koirankakkapussiin. Muutaman kuvan jälkeen suuntasimmekin takaisin sisälle Tietotaloon.
Tietotalon käytävää pitkin juokseva robottikoira käänsi runsaasti opiskelijoiden ja henkilökunnan katseita. Hertsin kohdalla Tassun ympärille kerääntyi joukko ihmisiä, ja robokoira pääsi viihdyttämään yleisöä esiohjelmoidulla tanssiliikkeiden koreografiallaan. Spotin akku kestäisi kyllä helposti parikin tuntia, mutta tällä kertaa tyydyimme lyhyempään lenkkiin.
Vaikka kyse oli hyvin edistyneestä robotista, oli sen käyttäminen hyvin helppoa, hieman kuin radiolla ohjattavan auton ajamista. Periaatteessa lähes kuka tahansa osaisi varmasti ajaa Tassua pienen opastuksen jälkeen.
Tulevaisuudessa vuorovaikutus robottien kanssa voi olla nykyistäkin luontevampaa. Chat GPT:n kaltaisten edistyneiden kielimallien robottien fyysiset ominaisuudet voidaan yhdistää kattavaan kommunikaatiokykyyn.
Hervannan kampuksen Robostudiosta löytyy Spotin ohella muitakin robotteja, joiden avulla voidaan esimerkiksi opettaa lapsille ohjelmoinnin alkeita. Robotteja koskevat tietoturvamääräykset ovat kuitenkin kiristyneet, ja nykyään on hyvin tarkkaa, etteivät robotit saa lähettää dataa Euroopan ulkopuolelle. Siksi esimerkiksi vanhemmat Kiinasta hankitut robotit on poistettu pitkälti käytöstä ja niiden kamerat on peitetty teipillä.
Robostudion tavoitteena on tarjota moderni ympäristö robotiikan ja liitännäisten teknologioiden kokeiluun ja oppimiseen.
Tampereen yliopiston laboratorioiden laitekanta kattaa muun muassa teollisuusrobotiikan, mobiilirobotiikan sekä laajan valikoiman sensoreita, AR/VR tekniikkaa ja työasemia. Robottien kanssa pääsee toimimaan itsenäisesti lyhyen opastuksen jälkeen.
Opiskelijat pääsevät tutustumaan Spotiin ja muihin Robostudion robotteihin myös yliopiston kursseilla. Wun mukaan paras paikka aloittaa on syksyisin järjestettävä User Experience in Robotics -kurssi, jolla tutustutaan kattavasti erityisesti sosiaalisiin robotteihin ja niiden käyttökokemuksiin. Lisäksi Tampereen yliopistossa alkaa syksyllä suoraan robotiikkaan keskittyvä diplomi-insinöörikoulutuksen linja.