Käytät Tuni-naamaa tikkatauluna, sosiologi Hanna Kuusela

Teksti: Maria Muilu

Kuva: Marjaana Malkamäki.

Sosiologi ja kulttuurintutkija Hanna Kuusela käsittelee yliopistojen nykytilaa ja Tampereen yliopistojen yhdistymistä tuoreessa kirjassaan Syytös (Vastapaino, 2024). Kuusela toimi akatemiatutkijana, luottamushenkilönä ja yliopiston konsistorin jäsenenä Tampereen yliopistossa vuosina 2017–2023. Tällä hetkellä hän työskentelee sosiologian apulaisprofessorina Jyväskylän yliopistossa.

1. Tampereen yliopistojen yhdistyminen oli katastrofi.

Se toteutettiin vähintäänkin katastrofimaisella tavalla, jolta olisi vältytty, jos yhdistyminen olisi toteutettu toisella tavalla eli niin, että yliopistoyhteisöllä olisi ollut enemmän valtaa tapahtumiin ja johtajilla enemmän herkkyyttä kunnioittaa yhteisön tahtoa.

2. Kirjasi Syytös on manifesti menneiden aikojen haikailijoille.

Ei pidä vähätellä menneisyydessä olleita hyviä piirteitä, mutta kyllä kirjani yrittää ennen kaikkea olla tulevaisuuteen katsova ja miettiä, minkälaisia yliopistojen ja demokratian pitää olla tästä eteenpäin, aina nykyistä parempina.

3. Säätiöyliopistomalli muutti Tampereen yliopiston yritykseksi, jossa talousajattelu ohittaa tieteelliset arvot.

Ei säätiöyliopistomallia pidä kaikesta syyttää. Paljon suomalaisella yliopistokentällä on saatu huonoa aikaiseksi myös ilman säätiömallia, mutta säätiömallissa kiteytyvät vallitsevan korkeakoulupolitiikan huonoimmat piirteet, kuten keskusjohtoisuus.

4. Sinulla on seinälläsi Tuni-naama, jota käytät tikkatauluna.

(Nauraa.) No ei ole. Siellä on vain Thomas Mannin (saksalainen kirjailija)kuva ja muuta taidegrafiikkaa esimerkiksi Matti Hintikalta ja Tiina Kiviseltä.

5. Kirjasi oli akateeminen terapiaprojektisi.

Rehellisesti voin sanoa, että se alkoi akateemisena terapiaprojektina, mutta en olisi koskaan julkaissut kirjaa, jos ajattelisin että se jäi terapian tasolle tai oli pelkästään terapiaa.