Yliopistolla omituinen kanta valtauksiin – Uusia valtauksia ei haluta mutta ”linja ei ole muuttunut”
Yritimme selvittää yli viikon ajan, miten yliopisto reagoisi uuteen valtaukseen. Saimme ristiriitaisia ja outoja vastauksia.
Teksti: Iikka Sorvali
Kuvat: Inka Auranen
Yliopiston johto ei suostu vastaamaan kysymykseen siitä, miten yliopisto reagoisi mahdolliseen valtaukseen.
Yliopiston toimitilajohtaja Pertti Iso-Mustajärven mukaan yliopiston linja valtauksien suhteen ei ole muuttunut, sillä valtaukset ovat aina olleet kiellettyjä. Viime vuonna valtaajien kuitenkin annettiin yöpyä yliopiston kampuksilla.
Säännöt eivät siis ole muuttuneet, mutta olisiko yliopiston reaktio nyt erilainen kuin viime vuonna?
Kysymys nousi esiin, kun Jyväskylän yliopiston opiskelijat leikkauksia vastaan -ryhmä julkaisi Instagramissa sittemmin vääräksi osoittautuneen väitteen siitä, että rehtorineuvosto Unifi olisi kieltänyt yliopistojen valtaukset valtakunnallisesti.
”Unifissa ei olla käyty tuollaisia keskusteluja, eikä Unifi voi päättää tuollaisista asioista, sanoo Unifin viestintäasiantuntija Jenni Koistinen.
Unifi-asiaa selvittäessämme Liisa Harjula Jyväskylän yliopiston viestinnästä vahvisti, että jokainen yliopisto päättää itsenäisesti tilankäytöstään.
”Koimme, että valtaus oli häiriöksi”, hän perustelee uutta kantaa.
Harjulan mukaan Jyväskylän yliopistolle ei aiheutunut vahinkoja, mutta riski siihen oli, kun opiskelijat valtasivat arvorakennuksen, jonka sisustus on suojeltu. Hänen mukaansa yliopistolta on kerrottu opiskelijoille yksiselitteisesti, että valtauksia ei hyväksytä sisätiloihin.
Harjulan mukaan eri yliopistojen turvallisuuspäälliköt ovat käyneet valtauksista keskusteluja. Tampereen yliopiston Iso-Mustajärven mukaan Tampereen yliopistosta ei ole osallistuttu tällaisiin kokouksiin.
Tampereen yliopistolla ristiriitainen kanta
Jyväskylän yliopiston tiedoista viisastuneena soitimme siis Iso-Mustajärvelle, ja kysyimme, onko täälläkin otettu uusi, valtaukset kieltävä linja.
Tähän Iso-Mustajärvi antoi viimeviikkoisessa puhelinhaastattelussa vastauksen: linja ei ole muuttunut.
Onko se, miten tällaisiin tilanteisiin reagoidaan, muuttunut?
”Me ilmoitamme, että tämä on kielletty, ja jos valtaus tapahtuu, niin me ilmoitamme luonnollisesti poliisille että valtaus on meneillään.
Yritämme tietysti neuvotteluilla päästä ensimmäisenä koska meillä on fiksuja opiskelijoita. Jos he päättävät toimia sääntöjen vastaisesti niin he sitten vastaavat jatkotoimenpiteistä.”
Eli tarkoittaako tuo sitä, että nyt reaktio olisi erilainen, kutsuttaisiinko poliisi paikalle?
”Poliisi oli viimeksi tietoinen koko ajan.”
Mutta poliisia ei kutsuttu purkamaan sitä [valtausta]?
”Ei, heitä ei kutsuttu purkamaan sitä, se on aivan totta.”
Mutta nyt kutsuttaisiin?
”Tapaus harkitaan aina, että mikä se tilanne on ja vaikuttavuus arvioidaan myös, mutta nyt mennään sellaisiin asioihin, että sinun pitää lähettää kirjallisena kysymys. En anna tuossa kohtaa kommenttia.”
Iso-Mustajärvi pyysi jatkokysymykset kirjallisena vedoten siihen, että joutuu käymään asian läpi muiden turvallisuusvastaavien kanssa.
Hän palasi asiaan tällä viikolla sähköpostitse ja toisti, että yliopiston linja ei ole muuttunut, koska valtaukset ovat olleet aina kiellettyjä.
Jyväskylän yliopisto on ilmoittanut, että heidän tiloihinsa ei kaivata enää valtauksia. Onko Tampereen yliopistolla sama linja?
”Rakennuksen valtaus on rikosoikeudellinen toimenpide, jollaista yliopisto ei voi sallia hallitsemissan tiloissa. Yliopiston omat säännöt myös kieltävät tällaisen toiminnan.”
Mikäli valtaus mahdollisesta kiellosta huolimatta aloitettaisiin, kutsuisiko yliopisto poliisin purkamaan valtauksen?
”Tilanne arvioidaan aina tapauskohtaisesti.”
Iso-Mustajärven mukaan viime vuoden valtauksen aikana sattui palohälytyksen laukaissut vaaratilanne, jonka takia pelastuslaitos tuli sammuttamaan paloa ja torjumaan savuhaittoja. Tämä vaikuttaa hänen mukaansa siihen, miten yliopisto arvioi reaktiotaan mahdolliseen valtaukseen.
Paikalla olleen Maiju Ridellin mukaan hälytys johtui ruoanlaitosta. Hän oli itse Päätalolla valtaajien käytössä olleessa ruoanlaittotilassa, kun hälytys laukesi höyryn ja kokkaamisesta syntyneen palaneen käryn takia.
Myös Pirkanmaan pelastuslaitos vahvistaa, että yliopiston Päätalolla on ollut tehtävä valtauksen aikaan 1.10.2023. Automaattisen palohälyttimen aiheuttaneen tehtävän syyksi on kirjattu ruoan valmistaminen.
Pelastuslaitoksen toimittamasta onnettomuusselosteesta on salattu tarkemmat tiedot tehtävästä. Pelastuslaitos laskutti yliopistolta 800 euroa aiheettomasta hälytyksestä.
Rehtori kommentoi
Viime vuoden valtauksen alettua yliopisto julkaisi tiedotteen, jossa rehtori Keijo Hämäläinen antoi valtaajille luvan yöpyä yliopistolla, kunhan mielenosoitus ei aiheuta vahinkoa.
Kysyimme vielä rehtorilta hänen assistenttinsa kautta, toimisiko Hämäläinen samalla tavalla mahdollisen uuden valtauksen kanssa.
Johdon assistentti Johanna Hellman välitti Visiirille sähköpostitse tiedon, että rehtori on asiassa samaa mieltä Iso-Mustajärven kanssa. Vastauksen mukaan Hämäläinen arvioisi mahdollisen valtaustilanteen tapahtumakohtaisesti.
Hellman pyytää ohjaamaan kysymykset tila-asioista jatkossakin Iso-Mustajärvelle.